Fuga de candidatura Monicăi Macovei

Europarlamentarului PDL Monica Macovei insistă să fie inclusă în procesul de selecţie a candidaţilor dreptei pentru prezidenţiale. Conducerea PDL, deloc mulţumită de acest lucru, nu numai că refuză să dea curs acestei solicitări, dar, mai mult decât atât, nu a fost de acord nici ca aceasta să ţină un discurs la Congresul de fuziune PDL-PNL care va avea loc luni.
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.07.2014

Europarlamentarului PDL Monica Macovei insistă să fie inclusă în procesul de selecţie a candidaţilor dreptei pentru prezidenţiale. Conducerea PDL, deloc mulţumită de acest lucru, nu numai că refuză să dea curs acestei solicitări, dar, mai mult decât atât, nu a fost de acord nici ca aceasta să ţină un discurs la Congresul de fuziune PDL-PNL care va avea loc luni, potrivit pesurse.ro.

Surse din cadrul viitoarei alianţe, citate de publicaţia amintită, au afirmat că Monica Macovei intenţiona să ia cuvântul la congresul PNL-PDL care va consfinţi fuziunea, însă comitetul de organizare a refuzat-o. Din desfăşurătorul trimis presei reiese că vor lua cuvântul numai Klaus Iohannis, Vasile Blaga, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu.

De altfel, se pare că nici la reuniunea PDL programată sâmbătă, înainte de Congresul comun, nu s-a găsit timp pentru discursul Monicăi Macovei. Există temerea că aceasta ar putea lua cuvântul când se votează ordinea de zi, fie la Convenţia PDL, fie la Congresul de unificare. Jurnalistul Silviu Sergiu a precizat că surse din PDL au afirmat că dacă Macovei nu se va opri cu candidatura, aceasta riscă să fie exclusă din partid.

"Doamna Macovei trebuie să respecte legea. Legea partidului. Aici nu suntem pe toane. Monica Macovei nu poate candida cu susţinerea Alianţei Creştin-Democrate. Cred că se va uita cu mult respect faţă de cei care au sprijinit-o să obţină un mandat de europarlamentar", a declarat la rândul său preşedintele PDL, Vasile Blaga.

De ce insistă Monica Macovei

Monica Macovei a declarat miercuri că, în ciuda faptului că a fost refuzată de preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga, aşteaptă în continuare să fie inclusă în procesul de selecţie a candidaţilor dreptei pentru prezidenţiale, argumentând că prezidenţiabilii nu trebuie decişi în birourile unor partide, ci trebuie întrebaţi oamenii, electoratul.

Fostul ministru al Justiţiei a declarat că vrea să intre în cursa pentru preşedinţie nu din orgoliu sau alte motive, ci pentru că a observat lipsa de putere şi determinare a actualilor prezidenţiabili de dreapta, subliniind că este normal să fie mai mulţi candidaţi, nu numai trei, ci şi alţii care au şanse şi să se întrebe şi electoratul cu privire la preferinţele sale.

„Hai să întrebăm electoratul. Oameni buni, pe cine vreţi preşedinte? Pentru că altfel nu vor veni la vot. Electoratul de dreapta nu va veni la vot. Candidaţii nu se stabilesc în birourile de partid. Acum, materialul pe care îl avem de campanie, fibra de campanie, în acest moment este foarte moale. Sunt ca nişte cochilii goale, fără intensitate. Vorbesc de capacitatea candidaţilor. Şi o să vă spun de ce. Înainte de a spune de ce meriţi să fii preşedinte, de ce ai fi bun ca preşedinte, tu trebuie să arăţi că eşti bun să conduci o campanie electorală, că eşti bun lider. Deşi unii sunt declaraţi candidaţi la preşedinţie de mai mult timp încoace, şi mă refer la toţi. A arătat până acum vreunul putere şi determinare şi lidership, putere de conducere? Eu nu vreau să-i atac. Eu vreau să câştige dreapta şi vreau să spun motivele pentru care şi eu, şi alţii cu şanse să intrăm în această evaluare. Şi se poate”, a adăugat Macovei.

Ultimul moment la care se referă Macovei înseamnă data de 5 august, când se încheie procesul de analiză sociologică pentru determinarea candidatului dreptei, după care va decide ce are de făcut.

E greu să o boicotezi mediatic pe Macovei. Şi dacă o înjură toţi îi fac un bine

„Scopul meu, obiectivul meu este România şi schimbarea României, nu un post. Eu nu pot fi acuzată de oportunism, eu am o slujbă. Deci eu acum o fac pentru România. O fac pentru România. Pentru că nu văd o soluţie care să asigure aceste lucruri, nu văd puterea şi determinarea care să asigure, de exemplu, menţinerea clară a României pe drumul euro-atlantic”, a subliniat Macovei, care se teme că în funcţie de rezultatul acestor alegeri România riscă să se întoarcă în urmă cu 20 de ani, pentru că dacă PSD va da şi preşedintele, puterea nu va fi divizată şi se va concentra toată într-o singură mână.

Macovei a amintit că Vasile Blaga a spus în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare că fostul ministru al Justiţiei a fost un câştig pentru partid. „Şi nu am plecat din partid în momentele grele. Şi fără să se întâmple nimic, absolut nimic. S-a terminat campania şi acesta a fost răspunsul (că nu este de acord cu candidatura ei - n.r.). Deci, dacă am fost un câştig pentru partid, atunci de ce nu pot intra în procesul de selecţie acum?", s-a întrebat Macovei.

Întrebată dacă ia în calcul o demisie din PDL, Monica Macovei a replicat: „Discutăm după 6 august. Eu încă sper în înţelepciunea lor! Situaţia este cu totul diferită acum: este o luptă între stânga şi dreapta! Eu cred că oamenii trebuie să spună pe cine doresc la Cotroceni, nu politicienii din birouri”.

Cât de oportună ar fi o candidatură independentă

"Nu ştiu dacă Monica Macovei ar putea câştiga alegerile prezidenţiale. Ştiu sigur că le-ar pierde dacă ar candida din partea PNL-PDL. Dacă ar candida independent ar fi o candidatură cel puţin interesantă, dacă nu cumva cu şanse de a intra în turul doi", a declarat fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

În opinia acestuia, Monica Macovei nu ar avea nimic de pierdut dacă s-ar angaja în această bătălie electorală, deşi nu crede că are destulă „tărie” să-şi asume o candidatură independentă.

"Nu are Monica prea multă charismă, dar: există acum un culoar favorabil pentru un candidat independent (în sensul de a fi "din afară" sau "împotriva" actualelor partide), este determinată şi capabilă să lupte într-o campanie electorală, are un background bun pentru funcţia vizată. E greu să o boicotezi mediatic pe Macovei. Şi dacă o înjură toţi îi fac un bine. Nu cred însă că are suficientă tărie ca să-şi asume o candidatură independentă. Deşi, sincer, nu văd ce ar pierde. Ar avea doar de câştigat", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor