Fructe urâte pentru oameni inteligenţi
alte articole
Din motive estetice iraţionale, în fiecare an, 100 de milioane de tone de produse alimentare sunt irosite în Uniunea Europeană.
Există două tendinţe atunci când se cumpără fructe şi legume. Prima este aceea de a merge la supermarket şi a se opri în faţa raftului cu cele mai frumoase produse; dintre acestea sunt alese cele care ies mai mult în evidenţă - cele strălucitoare şi pline de culoare.
A doua tendinţă este de a cumpăra din raioanele ecologice, tot din supermarket-uri, dar fără a privi aspectul produselor alimentare: cu cât sunt mai urâte cu atât sunt mai bune, se ştie! Cei din al doilea grup (minoritatea) sunt implicaţi activ în a opri risipa de alimente, care, potrivit European Commission - Food Waste, este estimată la aproape 100 de milioane de tone pe an în UE (cu o previziune de 120 de milioane până în 2020).
Morcovul este urât: într-o ciorbă, cui îi pasă? Cartofii ridicoli: da, dar rezultă un piure excelent! Vinete "desfigurate": sunt atât de ieftine, iar zacusca este un deliciu.
Mâncăm cu ochii
Este din ce în ce mai clar că noi mâncăm cu ochii. Alegem alimentele numai dacă arată bine, ne lăsăm conduşi de estetică. Proiectele lansate în unele şcoli din Alicante, Spania, pentru a evita aruncarea la gunoi a fructelor şi legumelor cu aspect urât, s-au finalizat cu rezultatul că, după multe eforturi şi mult timp, atât copiii cât şi părinţii s-au plâns de estetica produselor şi, în cele din urmă, au cerut ca legumele şi fructele să fie toate la fel, perfecte. Dar experţii insistă: aspectul nu afectează calitatea lor nutritivă.
Cu toate acestea, în ţări cum ar fi Franţa, campania Inglorious Fruits and Vegetables (Fructe şi legume fără glorie) a fost un succes. Lanţul de supermarketuri Intermarché, cu peste 1.800 de magazine, a lansat, în urmă cu un an, un test: consumatorii sunt dispuşi să cumpere astfel de produse, care nu sunt perfecte dar se vând la preţuri reduse (până la 30% de reducere)? Cât de urâte? Video-ul lansat de campanie se poate viziona aici (în franceză).
Intermarché nu lasă loc de îndoială. Defilează The Grotesque Apple (mărul grotesc), The Disfigured Aubergine (vânăta desfigurată), The Ugly Carrot (morcovul urât), The Failed Lemon (lămâia ratată), The Hideous Orange (portocala îngrozitoare) şi The Ridiculous Potato (cartoful ridicol).
"Aceste fructe şi legume pot fi urâte, dar ele sunt la fel de gustoase ca şi cele care par perfecte în ochii noştri", declară Patrice de Villiers, fotograful campaniei. Scopul acestor acţiuni este acela de a evita risipa nejustificată a produselor alimentare.
Cine este responsabil de această risipă?
Conform celor consultaţi, din lanţul prin care alimentele trec, de la producător până la consumator, o parte din vină revine consumatorului care nu vrea să cumpere fructe şi legume pătate sau deformate; dar, de asemenea, a producătorului care face o primă selecţie aruncându-le pe cele care nu sunt frumoase, deoarece ştie că acestea nu vor fi cumpărate; apoi, intermediarii şi supermarket-urile, care se străduiesc să le prezinte cât mai frumos posibil, folosind, de exemplu, ceară pentru ca merele să fie cât mai strălucitoare.
Şi, de asemenea, lipsesc campaniile de sensibilizare a cumpărătorului. În multe situaţii avem posibilitatea de a mânca fructe care au căzut din copac dar mergem la supermarket şi cumpărăm unele mai strălucitoare. Consumatorul a devenit foarte exigent din punct de vedere estetic şi nu doreşte produse care nu sunt perfecte.
Cât despre proprietăţile nutritive ale fructelor şi legumelor imperfecte, răspunsul este unanim...
Sunt 100% comestibile şi proprietăţile lor sunt intacte, recunosc asociaţiile de nutriţionişti. Aşa cum susţine Intermarché, cui îi pasă de un morcov urât într-o ciorbă? Sau de cartoful ridicol din piure?
Până când se pot mânca fructele şi legumele imperfecte?
Cât timp putem mânca căpşunile cu o "aluniţă", fără ca acestea să-şi fi pierdut proprietăţile? Sau un cartof, o vânătă, o roşie etc., cu o pată? Există unele semne de bază care indică valabilitatea, trebuie să fim atenţi la acestea.
Termen: în timpul iernii, ele pot dura de la circa o săptămână până la 15 zile, iar vara, doar 3-4 zile.
Modificări de culoare: dacă schimbarea culorii este mică, nu se întâmplă nimic, este datorată faptului că acestea sunt mature şi singurul lucru care se poate întâmpla este că pot deveni indigeste. Dar trebuie să fim atenţi la momentul în care devin foarte închise la culoare, deoarece este foarte probabil un indicator al faptului că există bacterii şi, în acest caz, nu pot fi consumate.
Urme de bacterii şi mucegai: acestea sunt uşor de distins, conform celor declarate de nutriţionişti. Atunci când există zone albicioase cu verde este semn că deja nu mai sunt bune.
Textura: trebuie aruncate când devin prea moi, deoarece indică faptul că sunt în fază de descompunere; un exemplu foarte clar este banana.
Miros: în cazul în care mirosul este foarte puternic, de acid, potrivit nutriţioniştilor, cel mai bine este ca acestea să nu fie consumate, fiind un semnal clar că nu mai sunt comestibile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.