Franţa refuză să preia mai mulţi refugiaţi

Cu câteva zile înaintea summitului UE, Franţa a respins planul cancelarului german de a prelua noi refugiaţi în baza unor contingente europene.
Premierul francez Manuel Valls. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
15.02.2016

Premierul francez Manuel Valls a declarat în marja conferinţei de securitate de la Muenchen că ţara sa va prelua cei 30.000 de refugiaţi, în conformitate cu împărţirea celor 160.000 de oameni decisă deja la nivelul UE, dar nu mai mult.

El s-a pronunţat împotriva unui mecanism permanent de împărţire a refugiaţilor între statele UE, arătând că ”Franţa respinge asta. Acum este timpul să implementăm ceea ce am negociat. Frontierele externe ale UE trebuie securizate, iar centrele de primire din Grecia şi Italia trebuie consolidate pentru a-i deporta imediat pe imigranţii economici”.

În opinia sa, este important că Europa să dea un mesaj clar că nu-i poate primi pe toţi cei care vin, iar soluţionarea crizei refugiaţilor este legată de securizarea frontierelor externe ale UE şi de sprijinirea refugiaţilor în Orientul Mijlociu. ”Politica de deschidere faţă de refugiaţi pe care o promovează cancelarul Angela Merkel nu este sustenabilă pe termen lung. Capacităţile noastre limitate, tensiunile din ultimele săptămâni, din Germania şi din alte părţi, ne obligă să spunem lucrurilor pe nume: Europa nu poate să-i preia pe toţi migranţii din Siria, Irak sau Africa. Ea trebuie să-şi restabilească controlul asupra graniţelor externe şi asupra politicii de migraţie şi azil”, a mai spus premierul francez Manuel Valls, într-un interviu acordat presei germane.

Deşi premierul francez a declarat că admiră disponibilitatea Germaniei de a-i ajuta pe refugiaţi, el a criticat-o indirect pe Merkel, punctând faptul că ”totuşi Franţa nu a spus: Veniţi la noi”. În plus, premierul francez şi-a motivat refuzul de a prelua mai mulţi refugiaţi în baza unui sistem de contingente prin care aceştia ar urma sa fie preluaţi din taberele din Turcia, Liban şi Iordania, prin faptul că în Franţa s-au înregistrat anul trecut 80.000 de cereri de azil şi că ţara se confrunta cu o radicalizare a tinerilor cu background de migranţi. Mai mult, Valls a arătat că Franţa suferă de un şomaj ridicat şi are o populaţie în creştere.

Această poziţie vulnerabilizează şi mai tare poziţia cancelarului Angela Merkel care miza pe o soluţie europeană la criza refugiaţilor, deoarece nu poate conta pe cel mai important partener al Germaniei, Franţa.

Tema contingentelor de refugiaţi va fi discutată la summitul UE de joia aceasta, iar cancelarul spera să obţină acordul statelor membre ca măcar pe termen mediu acestea să preia refugiaţi sirieni din Turcia. În schimb, Ankara ar urma sa oprească tranzitul necontrolat al migranţilor către UE prin controale de frontieră mai bune.

CSU cere din nou stabilirea unei limite de sus

Şi în plan intern, declaraţia lui Valls a avut ecou. "După refuzul Franţei, o soluţie europeană a crizei refugiaţilor a eşuat de facto", a declarat un lider al CSU, Hans Michelbach.

El i-a cerut lui Merkel să limiteze migraţia, o revendicare mai veche a Uniunii Creştin-Sociale. "Germania trebuie să stabilească acum câţi refugiaţi poate prelua şi pe care vrea să-i primească. Nici economia şi nici societatea nu vor face faţă la absorbţia încă unui milion de oameni din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, a susţinut Michelbach, citat de Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor