UE finalizează acordul privind 3 miliarde de euro pentru refugiaţii din Turcia

Politicienii europeni au ajuns la un compromis asupra modului de finanţare a câtorva miliarde de euro sub formă de ajutoare pentru refugiaţii sirieni din Turcia. În schimb, Ankara a promis că va reduce fluxul de migranţi care se îndreaptă spre Uniunea Europeană.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos.
Refugiaţi călătoresc dinspre Turcia spre insula elenă Kos. (Captură Foto)

Conform acordului financiar încheiat miercuri, Comisia Europeană va dubla suma iniţială a fondului de ajutor la 1 miliard de euro, cele 28 de state membre UE urmând să plătească restul de două miliarde. Germania va contribui cu cea mai mare sumă, respectiv 427 milioane de euro, fiind urmată de Marea Britanie, Franţa şi Italia, fiecare cu câte 224,9 milioane de euro.

“Banii pe care îi punem pe masă vor fi folosiţi în mod direct în beneficiul refugiaţilor sirieni din Turcia şi vor ajuta în special la îmbunătăţirea accesului la educaţie şi îngrijire medicală”, a declarat vicepreşedintele Comisiei UE, Frans Timmermans.

Acordul Bruxelles-ului are loc în condiţiile în care Europa continuă să se confrunte cu un număr de peste 1 milion de migranţi care au fugit de conflictul sirian şi au sosit pe continent în 2015. Dintre aceştia, o mare parte au trecut prin Turcia pentru a ajunge în Grecia pe mare.

Negocieri amânate

Iniţial, UE a promis în noiembrie 2015 că va oferi Ankarei ajutor financiar pentru refugiaţii sirieni din Turcia, dar negocierile au fost amânate, totuşi, din cauza disputelor legate de cine va face plata.

Anterior, Italia s-a aflat în centrul disputei, punând sub semnul întrebării suma care ar trebui să provină din bugetul UE şi cât de mult va putea controla blocul european modul în care cheltuie Ankara fondurile.

Totuşi, după discuţiile cu Angela Merkel, premierul italian Matteo Renzi a declarat luni că ţara sa îşi va onora contribuţia pentru a rezolva problema ridicată de Turcia.

Ca parte a acordului, Turcia urmează să reducă numărul de migranţi care sosesc în Europa.

UE – contribuţie majoră

Decizia de miercuri a fost luată doar cu o zi înaintea unei conferinţe a donatorilor internaţionali pentru Siria, care are loc la Londra. Pe lângă fondurile pentru Turcia, UE speră, de asemenea, să aibă o contribuţie majoră la eforturile de ajutorare a Libanului şi Iordaniei, ambele găzduind un număr mare de refugiaţi sirieni.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri legiuitorilor UE că, de fapt, Comisia va face totul pentru ca refugiaţii să poată trăi cât mai aproape de ţările lor de origine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe