Comănescu: ”Turcia este unul din actorii-cheie în rezolvarea problemei migraţiei”
alte articole
Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul turc al Afacerilor Europene, Volkan Bozkir, aflat în vizită la Bucureşti, Comănescu a precizat că subiectul migraţiei s-a aflat pe agenda discuţiilor.
"Noi am spus-o de la început - rezolvarea acestei probleme presupune o cooperare foarte strânsă între UE şi ţările partenere, iar Turcia este unul din actorii-cheie în această privinţă şi faptul că s-a convenit un plan de acţiune UE-Turcia în această privinţă este un lucru foarte important", a arătat şeful diplomaţiei române.
Pe de altă parte, a mai spus Comănescu, în cadrul discuţiilor, România a reconfirmat "sprijinul puternic" pentru demersul Turciei de aderare la Uniunea Europeană. "Am salutat faptul că în ultimul timp au avut loc evoluţii care sunt de natură să ducă la intensificarea acestui proces de negociere prin deschiderea de noi capitole de negociere", a adăugat ministrul Afacerilor Externe.
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre cele două state, Comănescu le-a calificat drept "excelente", precizând că Turcia este unul dintre principalii parteneri economici ai României şi primul partener comercial din afara UE.
Cum gestionează Turcia criza refugiaţilor
La rândul său, Volkan Bozkir a afirmat că relaţiile româno-turce sunt exemplare şi pot servi drept exemplu pentru alte regiuni. "În aceşti ani tulburi, Turcia şi România nu au avut niciodată dificultăţi în relaţiile dintre ele, au fost întotdeauna împreună, au privit în aceeaşi direcţie şi s-au sprijinit reciproc în viziunile lor. Cred că acesta este un exemplu foarte bun pentru alte părţi ale lumii. Cooperarea la Marea Neagră este viziunea celor două ţări. OCEMN ajunge la cea de-a 25-a aniversare ", a declarat Bozkir.
Referitor la criza refugiaţilor sirieni de la graniţa cu Turcia, oficialul a arătat că ”ne confruntăm cu o problemă nu doar pentru Turcia şi ţările vecine, ci este o problemă a umanităţii. Trebuie văzută în contextul corect. În Turcia avem 2.600.000 de oaspeţi din Siria. Suntem fericiţi că am putut să le asigurăm un adăpost când erau atât de afectaţi. S-a întâmplat aşa şi în 1988 când Saddam Hussein a bombardat Alepul. Atunci 500.000 de oameni au venit în Turcia şi am avut grijă de ei timp de doi ani. În 1989 preşedintele Jivkov a oprimat o parte a cetăţenilor bulgari de origine turcă. 250.000 de oameni au venit atunci în Turcia şi le-am asigurat un refugiu. Este o plăcere să-i ajutăm pe aceşti oameni care sunt oaspeţii noştri. 600.000 de oameni primesc şcolarizare, 200.000 de copii sunt la şcolile noastre şi trebuie să creştem numărul lor la 400.000”.
În opinia sa, problema Turciei este imigraţia ilegală,”care nu poate fi pusă doar pe umerii Turciei pentru că într-o zi lucrurile vor exploda. Aşa s-a întâmplat din păcate. De la 3.000 pe zi se pare însă că numărul lor s-a redus la 300. Sirienii au dreptul să lucreze în Turcia. Europa trebuie însă să anunţe şi ea nişte cote de refugiaţi. Dacă nu rezolvăm problema în Siria, ne vom confrunta cu situaţii şi mai grele. Cei 50.000 de la graniţa noastră sunt în tabere şi construim noi tabere şi pe teritoriul sirian”.
Volkan Bozkir a mai arătat că ţara sa a cheltuit 8 miliarde de dolari doar pentru taberele de refugiaţi. Cele trei miliarde de euro alocate de UE Turciei vor fi folosiţi pentru educarea refugiaţilor sirieni, pentru spitale, facilităţi mai bune de cazare, a mai declarat oficialul turc.