Şefii Apărării germane şi franceze dezvăluie priorităţi diferite

La deschiderea Conferinţei pentru Securitate din München, miniştrii Apărării din Germania şi Franţa au lăudat alianţa franco-germană, dar discursurile lor au scos în evidenţă priorităţi diferite.
Ministrul german al apărării la Ursula von der Leyen la Conferinţa de Securitate din Munchen, 12 februarie 2016.
Ministrul german al apărării la Ursula von der Leyen la Conferinţa de Securitate din Munchen, 12 februarie 2016. (Captură Foto)

La o zi după ce Germania, Grecia şi Turcia au făcut presiuni asupra NATO, aceasta a lansat o misiune maritimă fără precedent de subminare a operaţiunilor desfăşurate de traficanţii de imigranţi în Marea Egee, cu scopul de a reduce numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa. Ministrul german al Apărării şi omologul său francez au abordat vineri această chestiune în München.

Aceştia au declarat la conferinţă că Parisul şi Berlinul au temeri diferite cu privire la conflictul sirian şi criza refugiaţilor. În remarcile sale, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a prezentat o nouă iniţiativă prin care armata germană ar putea pregăti refugiaţii sirieni pentru diverse slujbe civile.

După încheierea conflictului sirian, acei refugiaţi se pot întoarce în ţara lor şi pot ajuta la reconstrucţie folosindu-şi noile îndeletniciri. Armata germană, a adăugat ea, are deja experienţă în furnizarea de servicii de pregătire pentru peste 100 de tipuri de slujbe.

Omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, a avut în schimb un alt punct de vedere. În timp ce von der Leyen a discutat în principal despre îngreunarea condiţiilor pentru desfăşurarea operaţiunilor traficanţilor de migranţi şi despre iniţiativa locurilor de muncă, remarcile oficialului francez s-au concentrat în principal pe lupta împotriva Statului Islamic şi acordul pentru pacea siriană care a fost anunţat vineri dimineaţă.

În plus, ministrul francez l-a acuzat pe preşedintele Bashar al-Assad de cooperare cu extremiştii islamişti. Oraşele Raqqa şi Mosul trebuie să fie eliberate foarte rapid de sub controlul grupului terorist Statului Islamic, a declarat Le Drian, care a făcut de asemenea apel pentru crearea unei strategii globale împotriva grupului jihadist.

Le Drian a criticat şi Moscova, susţinând că acordul de pace semnat la München ar putea funcţiona doar dacă ruşii îşi vor suspenda loviturile aeriene aleatorii din Siria. Nici Washingtonul nu a scăpat de criticile ministrului, fiind criticat pentru rolul său redus în conflictul sirian.

În acelaşi timp, cei doi şefi ai Apărării din Germania şi Franţa au subliniat cât de mult cooperează cele două ţări, de exemplu, în domeniul schimbului de informaţii. Dar când vine vorba de criza curentă, judecând după priorităţile exprimate pe scena discuţiilor din München, se pare că cele două state au agende foarte diferite.