Merkel critică bombardamentele ruseşti în Siria
alte articole
”Suntem speriaţi şi indignaţi în legătură cu suferinţa a zeci de mii de oameni provocată mai ales de partea rusă prin bombardamente”, a declarat Merkel în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul turc Ahmet Davutoglu, la Ankara. Ea a subliniat că Moscova a încălcat o rezoluţie ONU, care interzice atacurile asupra populaţiei civile. Germania şi Turcia au cerut Rusiei să respecte rezoluţia.
După atacul asupra Alepului, zeci de mii de sirieni sunt la graniţa cu Turcia aşteptând să treacă, dar autorităţile de la Ankara nu le permite intrarea în ţară, chiar dacă armata lui Assad se apropie. Doar răniţii şi bolnavii sunt primiţi în ţară.
Premierul Davutoglu a afirmat că Turcia vrea să-i ajute pe refugiaţii sirieni împreună cu organizaţii umanitare germane, dar dincolo de graniţă. De partea ei, Merkel a anunţat trimiterea de ajutoare în regiunea de frontieră.
Şi ministrul de Externe german Frank-Walter Steinmeier (SPD) a criticat la Berlin raidurile ruseşti din Siria. ”Imaginile dramatice care vin de la graniţa siriano-turcă arată un singur lucru: Cine crede că se poate ajunge la o soluţie militară în Siria se înşeală. Ultimii cinci ani au arătat că nicio escaladare militară de o parte nu este lăsată fără răspuns. Chiar dacă raportul de forţe s-a schimbat, toţi trebuie să ştie că asta nu ne aduce niciun pas mai aproape de sfârşitul conflictului, ba dimpotrivă. Nu face decât să pregătească terenul pentru încă cinci ani de război civil, pentru şi mai multă distrugere, pentru noi valuri de refugiaţi şi face jocul teroriştilor ISIS. Nimeni nu poate să vrea asta, nici măcar Rusia”, a declarat el pentru Spiegel.
Potrivit Medecins sans Frontieres, situaţia refugiaţilor de la graniţa siriano-turcă este disperată. Potrivit estimărilor, aproape 80.000 de sirieni fugari se îndreaptă spre oraşul sirian Asas şi punctul de trecere turc de la Kilis, unde deja aşteaptă să treacă graniţa 10.000 de oameni.
Turcia încearcă să construiască tabere de refugiaţi pe partea siriană a graniţei, dar sirienii duc lipsă de adăposturi, de apă potabilă şi instalaţii sanitare, potrivit directoarei misiunii siriene a Medecins Sans Frontieres, Muskilda Zancada.
Dacă oraşul Alep va fi ocupat de trupele lui Assad, numărul de refugiaţi spre Turcia va creşte cu un milion, iar organizaţiile umanitare avertizează în legătură cu o catastrofă umanitară în zona de frontieră dintre Siria şi Turcia. Reamintim că UE a cerut Turciei să-i lase pe refugiaţii sirieni să intre în ţară.