Fostul primar al Sectorului 3 Liviu Negoiţă şi alţi doi oficiali, urmăriţi penal de procurorii DNA

Secretarul, arhitectul şef şi fostul edil al Primăriei Sector 3 au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA.
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.02.2016

Fostul edil al Primăriei Sectorului 3, Liviu Negoiţă, arhitectul-şef al instituţiei, Ştefan Dumitraşcu, şi secretarul Marius Mihăiţă, au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu în formă continuată, în urma unui denunţă depus de Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul.

"În perioada 2008 – 2009, suspecţii Negoiţă Liviu, Mihăiţă Marius şi Dumitraşcu Ştefan, în calităţile menţionate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la verificarea legalităţii actelor întocmite, au eliberat 4 autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestor autorizaţii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudeşti, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale", se arată într-un comunicat remis de agenţia anticorupţie.

Prin emiterea autorizaţiilor de construire respective s-a creat, potrivit procurorilor DNA, un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcţia, constând în obţinerea autorizaţiilor de construire şi supraetajare a imobilului, prin evitarea desfăşurării demersurilor necesare în vederea obţinerii:

- derogării de la planurile de urbanism pentru depăşirea regimului de înălţime al zonei;

- acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan;

- avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găseşte un monument istoric.

Procurorii susţin că, în cazul uneia dintre autorizaţii, Inspectoratul de Stat în Construcţii a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 şi a arhitectului şef al sectorului 3, să solicite instanţei de contencios administrativ anularea autorizaţiei anterior menţionate.

"Anularea autorizaţiei nu a fost cerută în instanţă, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcţii, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. Ulterior, în acelaşi context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competenţa materială de emitere, alte două autorizaţii pentru supraetajarea imobilului respectiv.

Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate menţiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum şi cele privind situarea imobilului în zona de protecţie a unui monument istoric. În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanţele de judecată au dispus anularea celor patru autorizaţii de construire.

Mai mult, una dintre instanţe a dispus obligarea pârâţilor, între care se numără şi Instituţia Primarului sectorului 3, la desfiinţarea construcţiei respective", se mai precizează în comunicatul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor