Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili: Rusia vrea Crimeea şi Republica Moldova pentru un culoar spre Transnistria

Rusia vrea să facă un culoar dintre Abhazia către Transnistria, prin Republica Moldova, şi are nevoie de Peninsula Crimeea ca ''punte de legătură'', a avertizat fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, conform Unimedia, citată de Hotnews.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)
P. P.
27.02.2014

Rusia vrea să facă un culoar dintre Abhazia către Transnistria, prin Republica Moldova, şi are nevoie de Peninsula Crimeea ca ''punte de legătură'', a avertizat fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili, conform Unimedia.

Crimeea a fost agitată încă de luni din cauza unei delegaţii de deputaţi din parlamentul Rusiei care oferea cetăţenie rusă şi întreba locuitorii dacă vor să se alăture din nou Rusiei.

"Vestea cea proastă este că Putin va întreprinde acţiuni în Crimeea. Vestea cea bună este că ucrainenii deja ştiu ce va face [Rusia, n.r.]acolo. A testat asta în Osetia de Sud şi Abhazia", a declarat Saakaşvili.

Omul care a sfidat Rusia, Saakaşvili, a participat la războiul din 2008, provocat de separarea fostelor regiuni georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia. Cele două regiuni separatiste au fost anexate Rusiei, la finalul ”războiului de cinci zile”.

"Ruşii doresc să construiască un coridor care va lega Abhazia, regiunea Krasnodar, Crimeea, Odesa, Nikolaev, iar apoi prin Republica Moldova spre Transnistria", a explicat Saakaşvili.

Fostul preşedinte avertizează că Rusia va încerca să implementeze în Crimeea aceeaşi strategie ca în Georgia, distribuţia paşapoartelor ruseşti şi instigarea populaţiei împotriva puterii, pentru ca în final să organizeze provocări şi să folosească flota.

Acesta este de părere că înfrângerea suferită de Rusia în Ucraina îl va face pe Putin, ”aflat într-o situaţie disperată”, să recurgă la alte măsuri exagerate.

"Putin crede că nu va putea să-şi menţină restul fostei Uniuni Sovietice. Dar va încerca să spună: Am pierdut Ucraina, dar am mărit teritoriul Rusiei. Acest plan este delirant, dar trebuie să înţelegem că ei se află într-o situaţie disperată", a adăugat fostul preşedinte georgian.

Georgia şi Republica Moldova, aflate pe drumul spre integrare, au primit susţinerea reîntărită din partea Occidentului şi vor primi, în cursul săptămânii viitoare, o vizită din partea miniştrilor de externe ai Franţei şi Germaniei. În contextul tensiunilor din Ucraina, Statele Unite şi-au reafirmat sprijinul guvernelor de la Kiev, Tbilisi, şi respectiv, Chişinău.

Marţi, pe sediul guvernamental din Crimeea a fost arborat steagul Rusiei. În baza militară din Sevastopol sunt staţionaţi cel puţin 26.000 de soldaţi ruşi. Liderul partidului Svoboda, Oleg Tiahnibok, a anunţat luni că Rusia a mobilizat trupe la graniţa cu Ucraina în vederea unui posibil atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor