Fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei arestat preventiv pentru escrocherii

Judecătorul de instrucţie l-a arestat pe fostul guvernator al BNM Talmaci, care este învinuit de escrocherii financiare prin intermediul băncilor controlate cândva de Platon. Unele voci susţin că ar fi o reţinere la comandă.
Igor Dodon şi Leonid Talmaci la şedinţa de constituire a Consiliului Economic de pe lângă preşedinte 03.03.2017
Igor Dodon şi Leonid Talmaci la şedinţa de constituire a Consiliului Economic de pe lângă preşedinte 03.03.2017 (facebook.com/Dodon Igor)

Primul şi cel mai longeviv guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Leonid Talmaci, a fost reţinut vineri seară de procurorii anticorupţie imediat după ce a ieşit de la şedinţa Consiliului Economic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, al cărui membru fusese numit. În aceeaşi seară, Judecătoria municipiului Chişinău (sediul Buiucani) a eliberat un mandat de arest de 15 zile pe numele fostului guvernator.

Potrivit mandatului de arestare publicat de către independent.md, Talmaci este învinuit de faptul că ar face parte dintr-un un grup criminal organizat constituit din persoane identificate şi neidentificate care au sustras bani de pe conturile organizaţiei constituite de persoanele juridice ce activează în domeniul asigurărilor din RM -”Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule”, deschise la BC ”Moldova-Agroindbank” SA şi BC ”Moldinconbank” SA, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon. Acţiunile fostului guvernator au fost calificate juridic ca fiind abuz de încredere şi abuz în serviciu şi escrocherii în proporţii deosebit de mari cu provocarea daunelor materiale considerabile.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, pune la îndoială corectitudinea argumentelor reţinerii bancherului menţionând într-o postare pe pagina sa de Facebook că arestul s-ar fi produs la comandă. ”Pornind doar de la stilul în care s-a produs reţinerea şi arestarea, caracteristice epocii comuniste, ”preluat şi de regimul oligarhic al fiului adoptiv, suntem obligaţi să ne putem problema: e o măsură legală în interesul justiţiei sau un abuz al statului admis în interesul personal al coordonatorului de bănci, televiziuni, guvern, parlament?”

Sfidând cerinţele legale de neimplicare a politicului în treburile justiţiei, purtătorul de cuvânt al preşedintelui RM, Ion Ceban, a scris pe contul său de socializare că Preşedinţia este foarte îngrijorată de reţinerea lui Leonid Talmaci care în opinia lui, este o personalitate importantă pentru R. Moldova, apreciată şi de comunitatea internaţională, persoană care a stat la baza formării sistemului bancar, iar de vineri mai este şi membru al Consiliului Economic de pe lângă preşedinte. ”Deja ne documentăm. Sperăm că este o eroare şi în timpul cel mai apropiat situaţia se va clarifica.”

Leonid Talmaci a fost guvernator al BNM din 1991 şi până în 2009, când a fost înlocuit de Dorin Drăguţanu. Pe 20 ianuarie 2015, Leonid Talmaci a fost numit în funcţia de preşedinte al Comitetului de conducere al BC ”Moldindconbank” SA care ar fi avut legături cu afacerile dubioase ale lui Veaceslav Platon şi a judecătorilor arestaţi în luna septembrie 2016 implicaţi în spălarea miliardelor de dolari din Rusia. Tranzacţii şi hotărâri judecătoreşti care erau cunoscute încă din anii 2014-2015.