Magistrat din Moldova:Justiţia îşi face clopoţel din clinchetul cătuşelor

Magistratul Balan şi-a exprimat îngrijorarea, la Adunarea Generală a Judecătorilor din Moldova, în ceea ce priveşte situaţia rea din sistemul judecătoresc şi a adus critici dure colegilor ce ”slujesc unui individ”.
Ştefan Sârbu
04.03.2017

alte articole

Judecătorul Gheorghe Balan din R. Moldova (captură foto/privesc.eu)
Ştefan Sârbu
04.03.2017

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor care a avut loc vineri la Chişinău, magistratul Gheorghe Balan, de la Judecătoria municipiului Chişinău a menţionat că situaţia din sistemul judecătoresc nu este deloc bună, după cum au relatat în discursurile sale preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi. El a reproşat unor colegi că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demenţa”, menţionând că justiţia din Moldova s-a transformat într-o „stână plină de laşi şi incompetenţi”.

”Discursurile vorbitorilor lasă impresia că în sistemul judiciar totul este bine, însă situaţia nu este aşa. Domnilor judecători, este bine cunoscut că rolul justiţiei în orice societate este foarte important, însă în Republica Moldova ea a fost şi continuă să fie confiscată de cei care de la 2009 încoace au împărţit Palatul Republicii, iar de ceva timp clădirea Parlamentului. Republica Moldova se îndreaptă spre o justiţie care încet îşi face clopoţel din clinchetul cătuşelor. Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii care dau în cap oricui este diferit”, a declarat Gheorghe Balan în faţa a 350 de judecători prezenţi la eveniment.

Magistratul a sugerat că actuala guvernare pregăteşte pentru următoarea etapă un căluş greu, veninos, ca nimeni să nu mai poată vorbi. ”De ce am permis transformarea justiţiei într-o stână? Oare mai este cineva în această sală care nu ştie că în acest stat de drept se arestează şi se eliberează persoanele în funcţie de mofturile unui individ care aproape a atins demenţa?”

Oare nu sesizăm că R. Moldova se transformă încetul cu încetul într-un stat de tip mafiot? Oare ce trebuie să se mai întâmple ca să înţelegem că cetăţenii acestui stat pleacă din ţară deoarece au ajuns să trăiască vremurile inchiziţiei? Oare nu se cunoaşte că bolile incurabile, cu final tragic, ne bat la uşă din cauza ilegalităţilor comise de guvernanţi şi tolerate de noi, întrucât îi suportăm, iar unii din noi chiar îi slujesc?

Oare nu ştim că cetăţenii ridicaţi pe sus de mascaţii statului înainte de a ajunge în faţa noastră se roagă nu să fie iertaţi sau să fie milostivi cu ei, dar se roagă să aibă parte de un complet de judecată normal, adică independent şi obiectiv?

Domnilor judecători, aţi intrat pe contrasens! Opriţi-vă astăzi, căci mâine poate fi târziu!”, a concluzionat magistratul.

Preşedintele CSM, Victor Micu a încercat să-i întrerupă discursul lui Balan, motivând prin faptul că acesta ar fi depăşit timpul limită stabilit, iar declaraţiile sale nu ar avea nimic comun cu tematica adunării, magistratul însă nu a reacţionat rostindu-şi discursul până la capăt.

Potrivit privesc.eu, după terminarea şedinţei Adunării Generale a Judecătorilor, în replică Micu a menţionat că nu ar fi de acord cu cele afirmate de Gheorghe Balan, dar cu toate acestea ”sistemul judecătoresc stimează libertatea de opinie”. Datele statistice confirmă micşorarea numărului hotărârilor anulate, respectiv situaţia din sistemul judecătoresc s-a îmbunătăţit mult, dar trebuie să treacă încă mulţi ani ca să se schimbe şi percepţia populaţiei în acest sens.

”S-a spart gheaţa? Dacă a avut curajul să spună o persoană din sistem că actul din justiţie în Republica Moldova se înfăptuieşte la comanda "unui om care aproape a ajuns la demenţă", atunci, cu siguranţă, este o crimă colectivă a magistraţilor pe care trebuie să şi-o asume”, a comentat cazul deputata PLDM, Maria Ciobanu.

Menţionăm că la Adunarea Generală a Judecătorilor au fost prezentate rapoartele de activitate ale CSM, CSJ şi ale Ministerului Justiţiei pentru anul de activitate 2016. Potrivit rapoartelor prezentate de către Victor Micu şi Mihai Poalelungi, calitatea actului de justiţie s-a îmbunătăţit semnificativ. Evenimentul însă a fost boicotat de ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, de Igor Dodon, preşedintele R. Moldova, de premierul Pavel Filip, care şi-au trimis reprezentanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor