R. Moldova: Un alt avocat care a îndrăznit să înfrunte sistemul, ameninţat cu dosar penal

Tot mai mulţi avocaţi care se implică în dosare de rezonanţă din Republica Moldova se trezesc cu dosare penale inventate. După avocata Ana Ursachi, care s-a simţit nevoită să părăsească Moldova şi să depună mărturii la Bruxelles, acum şi apărătorul acesteia este ameninţat penal.
Maria Maevschi
07.12.2016

alte articole

Avocatul Eduard Rudenco, stânga (Epoch Times România)
Maria Maevschi
07.12.2016

După ce Eduard Rudenco a decis s-o reprezinte pe avocata Ana Ursachi în instanţă întrucât pe numele acesteia a fost redeschis un dosar penal vechi de aproape 20 ani, în care o persoană şi-a ispăşit deja pedeapsa - fapt considerat a fi ilegal potrivit legislaţiei - avocatului i s-a intentat un dosar penal. Eduard Rudenco - avocatul care îl reprezintă pe bancherul Veaceslav Platon, grupul Petrenco, Sergiu Cebotari (cazul anabolizantelor de la Poşta Moldovei – n.r.), cei trei deţinuţi politic reţinuţi în urma protestelor de la 24 aprilie, etc. - este acum hărţuit şi ameninţat atât el, cât şi familia acestuia.

„De fapt problemele au apărut din 2015, de când au început protestele pe 6 septembrie, dar mai ales după protestul de pe 20 ianuarie, am primit un şir de ameninţări, avertizări, preîntâmpinări, să renunţ la unele acţiuni. Ameninţările şi avertizările veneau din partea organelor de resort. Au fost avertizări pe faţă din partea unor persoane de grad foarte înalt, şefi de secţie de la Procuratura Generală, de la Centrul Anticorupţie, de la Ministerul de Interne”, a declarat Eduard Rudenco, marţi în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

Acesta a ţinut să precizeze că iniţial i s-ar fi sugerat să renunţe la anumite cazuri şi acţiuni ce ţin de profesia de avocat, iar ulterior au urmat şi ameninţările, spunându-i-se ca pe numele său va fi intentată o cauză penală.

„Este foarte grav ce spune dl Rudenco. Ne aşteptam la o astfel de întorsătură din partea autorităţilor după ceea ce s-a întâmplat cu mai multe persoane publice care s-au expus împotriva regimului lui Plahotniuc. Noi am văzut că regimul Plahotniuc astăzi urmăreşte un singur scop, să elimine persoanele respective din procesele care au loc în ţară şi să se impună prin nişte metode banditeşti”, a comentat politicianul Alexandru Petkov, membru al fracţiunii Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi.

Acesta a ţinut să reitereze că la cârma statului Republica Moldova s-ar fi instaurat nişte bandiţi ordinari, iar ceea ce fac aceştia nu sunt decât nişte acţiuni criminale care trebuie să fie urmate şi de nişte acţiuni, aşa cum ar fi normal într-un stat de drept, descrise cu amănunte în Codul penal. „Penalii respectivi care stau astăzi la conducerea Republicii Moldova, trebuie să cunoască că le va veni rândul, iar acest lucru nu se va întâmpla pur si simplu, acest lucru, de fapt, trebuie grăbit de societate”, a adăugat Petkov.

„Astăzi aşa-numiţii oameni ai legii vin acasă cu percheziţii nocturne, nici măcar nu se prezintă şi îşi ascund feţele. Câte 200-300 de poliţişti înarmaţi sunt aduşi în faţa a 30-40 de protestatari paşnici, deşi statul zice că nu are bani”, a mai specificat politicianul, precizând că aceşti aşa-zişi oameni ai legii sunt plătiţi din banii contribuabililor, iar oamenii ar trebui să înţeleagă că această guvernare foloseşte banii poporului pentru a lovi tot în el.

Jurnalistul Vasile Năstase a ţinut să menţioneze că în prezent, Plahotniuc ar fi furios deoarece în Statele Unite există deja o investigaţie făcută de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), precum şi una la Bucureşti unde Plahotniuc ar fi fost denunţat ca fiind autorul tentativei de asasinat asupra lui Gorbunţov.

„Plahotniuc a transformat RM într-un ţarc, iar Penitenciarul N13 l-a transformat într-un lagăr de concentrare pentru oamenii indezirabili lui. Plahotniuc acum se răzbună pe oamenii care îi fac probleme. Eduard Rudenco este acum hărţuit de (in)justiţia lui Plahotniuc, pentru faptul că este avocat în dosarul lui Platon”, a mai punctat Năstase.

Rudenco a mărturisit că a aflat despre dosarul deschis pe numele său după ce recent a primit citaţia că pe numele lui ar fi fost depusă o plângere în data de 15 aprilie. Notabil este faptul că în citaţie nu este indicat numele denunţătorului, deşi, în mod normal, acest lucru ar trebui să fie indicat. Cu toate că în citaţie este indicat doar art. 226, trafic de influenţă, în presă s-a vehiculat zilele astea că Rudenco ar fi luat mită de la cineva în valoare de 14 mii şi 15 mii euro petru rezolvarea unui caz, lucru dezminţit în totalitate de avocat.

„În primul rând avocatul nu poate lua mită. Se pot lua banii pentru a fi daţi unui demnitar pentru a rezolva orice problemă pentru un cetăţean, ceea ce prezumă art. 226. Pentru această faptă ar trebui să fie un denunţ al unui demnitar, colaborator al poliţiei, procuror sau judecător. Această faptă nu există. Din câte ştiu eu, persoana care a depus plângere pentru mine este o persoană implicată în trafic de droguri în proporţii deosebit de mari”, a mărturisit avocatul, adăugând că aceste ameninţări l-au inspirat să continue până la urmă această luptă, fiind sigur că în viitorul apropiat se va ajunge la sfârşitul acestei guvernări.

„Ceea ce i se întâmplă lui Eduard este o mare ilegalitate, este rezultatul trădării breslei noastre care nu a reacţionat la timp atunci când mai mulţi avocaţi au fost hărţuiţi, şi nu este vorba doar de mine. În cazul lui Eduard Rudenco, de fapt, se urmăreşte reducerea lui la tăcere şi pedepsirea pentru faptul că a îndrăznit să mă apere, el fiind şi avocatul meu, este acum avocatul lui Veaceslav Platon, cel de care se teme cel mai mult Plahotniuc, deoarece deţine probe concludente şi pertinente cu privire la crimele comise de Plahotniuc în ţară dar şi în exterior, iar aceste probe sunt la mine acum, dar asta nu ştiu de ce nu înţeleg oamenii aceştia şi se tot iau de cei care au rămas în Republica Moldova”, a declarat, prin skype din Europa, avocata Ana Ursachi.

Aceasta a ţinut să atenţioneze că de fapt, Eduard Rudenco fiind foarte modest „nu vrea să spună că a fost urmărit timp de o lună de zile, că au intervenit peste familia lui, i-au hărţuit nevasta sunând-o şi intimidând-o şi au încercat să-i determine rudele să-l facă să renunţe la apărarea în echipă şi la reprezentarea acestor cazuri atât de incomode, precum cazurile Petrenco, Platon, Sergiu Cebotari etc.

Deja foarte multe comisii europene, reprezentanţii permanenţi ai statelor membre europene la Bruxelles, deputaţi europeni şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au fost notificate de mine în dimineaţă zilei în care Eduard mi-a arătat citaţia. Eu deja sunt inclusă în majoritatea rapoartelor de monitorizare asupra cazului meu şi aceeaşi situaţia va fi şi în cazul lui Eduard Rudenco”, a conchis Ursachi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor