Fostul cancelar german Helmut Schmidt a decedat la 96 de ani

Fostul cancelar vest german Helmut Schmidt a murit marţi la vârsta de 96 de ani. Liderii din Europa şi SUA l-au caracterizat ca un arhitect al cooperării internaţionale şi al integrării europene postbelice.
Fostul cancelar german Helmut Schmidt. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2015

Schmidt a fost liderul celui de-al doilea guvern de centru-stânga din fosta Germanie de Vest, între 1974 şi 1982, ocupând această funcţie în perioada Războiului Rece, după ce social democratul Willy Brandt a fost forţat să demisioneze când s-a aflat că un consilier apropiat al său era spion al Germaniei de Est comuniste.

În acelaşi timp, Schmidt s-a ocupat de consecinţele crizei energetice din anii 1973-1974, cauzată de embargoul impus de OPEC asupra petrolului şi ulterior a avut de înfruntat o ameninţare serioasă la adresa democraţiei Germaniei de Vest în urma declanşării unei serii de atacuri comise de grupul de gherilă urbană Facţiunea Armata Roşie.

“Îl plângem pe Schmidt şi suntem mândri că a fost unul dintre noi. Vom simţi lipsa judecăţii sale puternice şi a sfaturilor sale”, a declarat pe Twitter liderul partidului SPD şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Cancelarul Angela Merkel l-a caracterizat pe Schmidt ca un arhitect al cooperării internaţionale, ale cărui decizii continuă să aibă efecte şi în prezent, conform Newsweek.

Casa Albă a susţinut într-o declaraţie că fostul cancelar german a fost “o voce fermă şi sigură într-un moment de incertitudine, fiind admirat pentru abordarea sa bazată pe principii în privinţa promovării cumpătării dar, în acelaşi timp, opunându-se cu fermitate agresiunii şi încălcării libertăţilor fundamentale şi ale drepturilor omului.”

Presa germană a declarat că Schmidt a contractat o infecţie după o operaţie survenită în urmă cu două luni de înlăturarea unui cheag de sânge de la picior. Schmidt a murit în oraşul său natal Hamburg, în nordul Germaniei.

În calitate de cancelar, Schmidt a încercat să menţină un ton împăciuitor faţă de Uniunea Sovietică şi Germania de Est şi, în acelaşi timp, să întărească poziţia Germaniei de Vest în cadrul NATO şi a Uniunii Europene.

Schmidt a fost, de asemenea, ministru al Finanţelor în perioada 1972-1974, ocupând această funcţie în perioada aşa numitului “miracol economic” al Germaniei de Vest postbelice.

Cea mai mare provocarea a fostului cancelar a fost Facţiunea Armata Roşie (FAR), ale cărei atacuri asupra infrastructurii politice şi de afaceri a inclus o campanie de asasinări şi răpiri care a atins cel mai înalt punct în “Toamna germană”, în 1977.

Refuzul lui Schmidt de a ceda în faţa cerinţelor FAR pentru eliberarea luptătorilor de gherilă întemniţaţi a fost lăudată în Germania de Vest. Acest lucru i-a consolidat reputaţia unui lider hotărât şi imperturbabil. Atacurile FAR au continuat în următoarele două decenii, dar niciodată cu aceeaşi tărie.

Schmidt a fost urmat de cancelarul conservator Helmut Kohl, în timpul mandatului său având loc reunificarea Germaniei în 1990.

Născut în Hamburg în 1918, Schmidt a luptat ca soldat pentru Germania nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar experienţa l-a convins de importanţa integrării europene pentru a garanta pacea pe continent şi de importanţa unei alianţe puternice cu SUA pentru a înfrunta ameninţarea Războiului Rece venită din partea Moscovei.

Fostul cancelar german a fost căsătorit timp de 68 de ani cu Loki, iubita lui din tinereţe. Ea a murit în 2010. Cei doi au avut un fiu, care a murit la vârsta de un an, şi o fiică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor