Fosta profesoara la Institutul Confucius din cadrul Universitatii McMaster cere azil politic in Canada

Sonia Zhao tine un discurs despre persecuţia împotriva Falun Gong în China, la un miting în Toronto pentru sărbătorirea a 100 milioane de oameni care au renuntat la Partidul Comunist Chinez şi organizaţiile sale afiliate, pe 13 august.
Sonia Zhao tine un discurs despre persecuţia împotriva Falun Gong în China, la un miting în Toronto pentru sărbătorirea a 100 milioane de oameni care au renuntat la Partidul Comunist Chinez şi organizaţiile sale afiliate, pe 13 august. (Gordon Yu / The Epoch Times)

O profesoara chineza care a sosit in Canada pentru a preda limba chineza la Universitatea McMaster din Hamilton a declarat ca i s-a cerut, pentru a-si obtine postul, sa semneze o declaratie prin care a promis sa nu practice Falun Gong.

Sonia Zhao spune ca a fost avertizata ca va fi pedepsita daca incalca acordul, despre care a declarat ca a fost semnat de toti profesorii voluntari la Institutele Confucius - inainte sa fie angajati.

Ca urmare, Zhao spune ca a practicat pe ascuns Falun Gong in timp ce lucra la McMaster. In luna iulie, ea a parasit Institutul si a depus o cerere pentru azil politic in Canada. Intr-o declaratie obtinuta de ziarul The Epoch Times, Zhao a declarat: “De cand am parasit Institutul Confucius, pentru prima data ma simt libera in interior”.

Falun Gong este o disciplina spirituala ale carei invataturi au la baza principiul Adevar-Compasiune-Toleranta si vechea cultura chineza. Datorita numarului mare de practicanti in China si a faptului ca a ajutat la renasterea culturii chineze, Falun Gong a inceput sa fie persecutat in 1999 de liderii comunisti chinezi. In Canada, ca si in Romania si in peste alte 100 de tari din lume, grupul Falun Gong este inregistrat legal.

The Epoch Times a raportat in luna iulie ca Institutului Confucius avea postat pe website-ul sau o cerinta in limba engleza - ca profesorii voluntari sa nu fie inregistrati ca avand “o participare in Falun Gong”.

Avocatul Clive Ansley din provincia canadiana British Columbia a declarat ca acea cerinta este o incalcare a “tuturor codurilor drepturilor omului in Canada”.

Avocatul pentru drepturile omului David Matas din Winnipeg sustine ca institutiile care gazduiesc Institute Confucius “au o responsabilitate pentru a asigura ca nu exista discriminari.”

Fondate de regimul comunist chinez si avand peste 300 de filiale in intreaga lume, Institutele Confucius (IC) sunt organizatii non-profit prezentate ca promotoare ale limbii si culturii chineze.

Totusi, securitatea canadiana (CSIS) precum si multi analisti le considera organizatii insarcinate cu extinderea “puterii lente” a Chinei. Un oficial chinez senior a declarat ca aceste institute sunt o “parte importanta a mecanismelor chineze de propaganda din strainatate”.

“Desi Institutele Confucius sunt localizate in tari straine, ele sunt conduse de guvernul chinez”, spune Zhao.

Intr-un raspuns trimis prin email, Andrea Farquhar, vicepresedinte asistent al Departamentului pentru Relatii Publice si Guvernamentale din cadrul Universitatii McMaster, a declarat ca Universitatea nu stie de contractul IC care cere profesorilor sa nu se asocieze cu Falun Gong, “sau de orice alta cerinta pentru ca astfel documente sa fie semnate de cei care vor preda in cadrul Institutului.”

“Vom investiga problema”, a scris ea.

The Epoch Times a contact-o anterior si asemenea pe Angela Sheng, director al Institutului Confucius la McMaster, pentru un articol despre IC. Sheng, care a fost identificata de catre departamentul de comunicatii al universitatii drept purtatoare de cuvant asupra acestui subiect, a declarat ca nu este interesata sa vorbeasca si a inchis telefonul.

Bratul lung al Beijingului

Pentru Zhao, in varsta de 25 de ani, totul a inceput cu aproximativ un an si jumatate inainte cand a aflat ca universitatea ei alege absolventi pentru a preda limba si cultura chineza ca voluntari la IC-urile din jurul lumii.

Sansa de a calatori in strainatate si de a preda cultura traditionala chineza parea o slujba de vis pentru Zhao, care este licentiata in predarea limbii chineze persoanelor de diferite etnii. Ea a depus cerere si a fost acceptata.

Totul a decurs bine pana cand i s-a inmanat un contract care stipula ca voluntarii nu pot sa faca nimic din ceea ce nu are legatura cu Partidul Comunist Chinez (PCC), si care mentiona in mod explicit ca ei nu pot sa practice Falun Gong.

Din moment ce acest contract era ultimul pas din proces si administratorii stiau ca nu exista alte bariere care s-o impiedice sa lucreze in strainatate pentru IC, ea a considerat ca ar fi fost prea riscant sa refuze semnarea contractului.

“M-am gandit ca poate va trebui sa le spun ca sunt o practicanta Falun Gong si atunci ei ar fi stiut si as fi fost intr-un mare pericol de a fi arestata” – o soarta cu care Zhao era mult prea familiara.

Inca de tanara, Zhao a fost martora la maltratarea mamei sale in inchisoare, de mai multe ori, doar pentru ca practica Falun Gong. Cele doua au inceput sa urmeze invataturile practicii spirituale dupa ce au vazut efectele miraculoase pe care Falun Gong le-a avut asupra sanatatii lui Zhao, care era foarte plapanda inca de mica.

La scurt timp dupa ce a fost acceptata in IC, Zhao si-a inceput instruirea. Anticipand fiecare posiblitate, instructorii i-au invatat ca la nivelul lor, fiind profesori asistenti, daca studentii pun intrebari despre un subiect considerat sensibil de catre regimul comunist chinez - ei trebuie sa schimbe subiectul si sa spuna ca nu sunt acolo pentru a discuta politica si ca ar trebui sa ramana axati pe limba si cultura.

Zhao spune ca una dintre colegele ei de la IC - filiala McMaster - a fost intrebata la un moment de catre un student despre problema independentei Taiwanului. Colega ei a reusit sa evite intrebarea. Daca nu ar fi facut-o, studentilor li s-ar fi spus versiunea regimului chinez asupra situatiei.

Conform lui Zhao, in timpul pregatirii lor [ei] erau invatati ca, daca un student insista asupra unei intrebari, profesorii trebuie sa citeze linia PCC asupra chestiunii: Taiwanul este parte a Chinei si Tibetul a fost “eliberat” de regimul comunist chinez, etc.

Cenzurarea discutiilor

Statutul IC-urilor indica faptul ca ele nu pot sa “se abata de la legile si regulamentele emise de China.” Intr-un articol scris de China Heritage Quarterly si publicat de Proiectul China Heritage cu sediul la Universitatea Nationala Australiana, Michael Churchman spune ca aceasta regula “ofera posiblitati nelimitate pentru interzicerea discutiilor sau predarea oricarui subiect considerat necorespunzator [de catre regimul chinez].”

“Este naiv sa credem ca IC-urile inseamna [doar] profesori dezinteresati politic care impartasesc cultura si limba chineza. Ele exista pentru scopul precis al lasarii strainilor sa inteleaga China in termeni acceptati de catre regim”, scrie Churchman.

In 2008, cand trupele paramilitare chineze au suprimat violent protestele tibetane, un instructor IC de la Universitatea Waterloo si-a mobilizat studentii pentru a condamna rapoartele “anti-China” din presa occidentala.

Fondurile oferite diverselor institutii pentru gazduirea IC-urilor sunt uneori de asemenea folosite pentru a directiona actiunea scolilor, astfel incat acestea sa fie in linie cu dorinta regimului chinez.

Un judecator din Israel a decis ca Universitatea din Tel Aviv a cedat presiunilor regimului chinez cand a inchis o expozitie de arta organizata de studenti, care trata subiectul persecutatii Falun Gong in China, scoala temandu-se sa isi piarda beneficiile oferite de regim, inclusiv un Institut Confucius.

In Canada, exista alte 9 IC-uri pe langa cel de la McMaster, incluzand la Universitatea Brock, Universitea Regina, Institutul de Tehnologie din British Columbia, Universitatea Sherbrooke (in parteneriat cu Colegiul Dawson), Universitatea Waterloo, Scoala Publica din Edmonton si Departamentul de Educatie din New Brunswick.

Universitatea British Columbia si Universitatea Manitoba au decis sa nu gazduiasca un IC.

Pentru Zhao, amintirile legate de persecutatea mamei sale pentru credinta au facut-o sa fie tematoare cu privire la intoarcerea in China. In cele din urma a decis sa paraseasca IC si acum a depus cerere pentru statut de refugiat.

“In Institutul Confucius, personalul este trimis de catre China si trebuia sa fiu atenta si sa nu le spun ca sunt o practicanta Falun Gong. Imi era teama ca daca ar fi aflat se putea intampla ceva cu mine”, spune ea.

“Dupa ce am parasit Institutul Confucious am depus cerere sa raman aici ca si refugiata. Stiind ca as putea face acest lucru nu imi mai este frica, ma simt libera.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii