Scolile de limbi straine de la Beijing ii spala pe creier pe elevii din strainatate
alte articole
Numeroase ”Institute Confucius” chineze au fost infiintate in lume in perspectiva unei cooperari cu institutele de cercetare asupra Asiei sau cu centrele de limba chineza din universitatile straine. Create in scopul ”promovarii limbii si literaturii chineze” aceste institute ”propun cursuri de limba, seminare despre China antica sau actuala cat si activitati culturale”, indica site-ul Institutului Confucius din incinta Universitatii Rene Diderot din Paris. In numar de circa 60 in prezent, acestea ar urma sa se multiplice pana la 500 si numara printre studenti, atat responsabili guvernamentali cat si consultanti influenti. Programele de invatamant tind insa sa-l substituie pe Marx lui Confucius si pe Mao Zedong lui Lao Tze.
Patriotism in stil chinezesc
Standardele invatamantului de la Institutul Confucius sunt larg adoptate de scolile chinezesti din strainatate. Toate provin de la sediul social al Institutelor din Beijing. Pentru Dl. Yao Zhe, profesor de chineza in SUA, lucrurile sunt clare:
”Prin intermediul standardelor de invatamant, Beijingul isi propaga ideologia de patriotism pentru partidul comunist si pentru China, cultura sa autocratica si nationalismul sau. Aproape toate scolile de chineza din Statele Unite care predau caracterele chineze simplificate adopta mijloacele Institutului.” Este vorba, dupa cum sustine Dna.Yao, de "un dulce razboi rece” sau de un "camp de lupta fara arme”.
Spioni, in spatele unei masti de profesor
Dna.Yao explica inceputurile sale ca ziarista pentru media chinezesti in Statele Unite, inainte de a deveni profesoara de chineza, deoarece a vazut cum Beijingul controla mass media din strainatate.
”Colonii ideologice”, scolile de invatare a limbilor trebuie astfel sa actioneze in mod discret asupra diasporelor chinezesti care isi trimit copiii sa invete limba tarii lor de origine, in scopul luarii treptate de pozitii ideologice. Un membru al comitetului lingvistic din China indica faptul ca i-a fost sugerat in mod direct de consilierii presedintelui Hu Jintao sa infiinteze Institute Confucius si sub banerul de invatare a limbii chineze, sa vehiculeze ideologia comunista.
”Sunt chinez, nu american”
Ziaristul chinez Li Gong a semnalat cu ocazia unui interviu din 2007, ca a vazut un profesor de chineza de la o scoala publica din Statele Unite predand elevilor sai cum sa spuna: "Sunt chinez, nu american.” Este vorba in cazul sau de pura infiltratie culturala care exploateaza dispozitivul Startalk.
Startalk este un program care vizeaza stimularea invatarii limbilor de importanta strategica care nu sunt predate suficient in Statele Unite, de exemplu araba si chineza.
Li Gong spune ca a aflat de la un responsabil de la sectia de limbi a departamentului de securitate interna ca araba este o limba strategica pentru prevenirea terorismului, iar chineza pentru prevenirea spionajului. CIA a solicitat publicului sa denunte orice profesor de chineza suspectat de spionaj.
Propaganda in portii
Situl de propaganda al partidului comunist declara cu o franchete demna de admirat ca scolile de limba sunt unul din "cei trei stalpi” ai eforturilor de propaganda a partidului la nivel international.
Un profesor de chineza dintr-un Institut Confucius, care doreste sa ramana anonim, spunea ca, clientii Institutelor nu sunt constienti de metodele apropiate de spalarea creierului care sunt prezente in manualele de invatamant. Copiii primesc teme care constau in a face cercetari asupra vietii liderilor comunisti, asupra meritelor comunismului, etc.
O dovada a acestui "spirit”, este continutul paginii 93 din volumul 3 din Chineza Contemporana de Dangdai Zhongwen, utilizata in 2008 in Statele Unite.
”Sa mergem sa-l vedem pe Zeul Marx”
In aceasta pagina, a merge sa-l vezi pe zeu este asociat, de fapt, cu a merge sa-l vezi Kesi”, fara ca sensul lui "Ma Kesi” sa fie explicat. Este vorba de fapt de fonetica chinezeasca pentru Karl Marx.
Hanban, profesorul de chineza care expune aceste pasaje de predare, explica faptul ca declansatorul a fost pentru el intalnirea sa neasteptata de acum cativa ani cu un student. Cand l-a intrebat la ce universitate dorea sa se integreze acesta din urma i-a raspuns: ”Nu vreau sa merg la nicio universitate din America si nici la Tokyo. Vreau sa merg la universitate la Beijing, pentru ca acolo se preda comunismul. Nu inteleg de ce nu se preda comunismul in America.”
Profesorul concluzioneaza: "Sunt foarte departe de a sti adevarul, nu cunosc adevarata istorie a partidului!”
Institutele Confucius si alte scoli de limba create de Beijing drept al treilea stalp al masinii de propaganda a partidului comunist chinez, au ”zile frumoase” inainte cu o prezentare a istoriei contemporane a Chinei care ignora Marea foamete, Revolutia culturala si cele mai rele cazuri de represiune.
Este oferita imaginea unei Chine noi, pretinsa a fi devenit un paradis pe pamant gratie actiunii partidului comunist. Diasporele, in fata acestui cockteil de patriotism si de propaganda comunista, sunt satisfacute de patriotism...si inchid ochii asupra propagandei.