Discriminarea Beijingului privind angajarile la Institutul Confucius
focus
alte articole
Universitatile canadiene sunt "in necunostinta de cauza" in ceea ce priveste discriminarea Beijingului in cadrul politicii de angajari de la Institutul Confucius. Exista acum circa 10 institute Confucius gazduite in universitati si alte institutii academice din Canada. Dar, se pare ca in aceste scoli lingvistice si culturale non-profit nu trebuie sa fie angajati cei care practica Falun Gong.
O prevedere publicata pe principalul site web al Institutului Confucius (IC), care este in mod explicit finantat si controlat de regimul comunist chinez, afirma ca profesorii chinezi voluntari din strainatate trebuie sa nu aiba "nicio inregistrare de participare la Falun Gong", a aflat The Epoch Times.
Lucy Zhou, un purtator de cuvant pentru Asociatia Falun Dafa cu sediul in Ottawa, mentioneaza ca acest lucru inseamna discriminare.
"Impunerea acestei instructiuni asupra celor care pot preda la Institutele Confucius, care sunt organisme in universitati canadiene, este de fapt o discriminare impotriva practicantilor Falun Gong", declara Zhou.
"Aceasta reprezinta o extindere a persecutiei impotriva Falun Gong in Canada prin intermediul Institutului Confucius in institutiile si universitatile canadiene, aspect ce este complet inacceptabil.''
Clive Ansley, avocat din British Columbia, care a fost implicat in cazuri constitutionale si de drepturile omului si care a practicat dreptul in China multi ani, spune ca regula este o incalcare a "tuturor codurilor de drepturi ale omului din Canada."
"Acest lucru este o incalcare a suveranitatii canadiene de catre Partidul Comunist Chinez", declara el.
A fost intotdeauna evident, adauga Ansley, ca regimul chinez va controla gestionarea curriculum-ului si politicile institutelor, dar in acest caz "este prezent acolo, pe site, in alb si negru".
Barb Pollock, vicepresedinte al relatiilor externe de la Universitatea din Regina, care a decis recent sa gazduiasca un Institut Confucius, spune ca nu stie despre prevederea conform carora practicantii Falun Gong nu pot lucra acolo.
"Nu este stipulata in acordul nostru. Prevederile din acordul nostru sunt legate de libertatea academica", sustine ea.
Cu toate acestea, Pollock admite ca angajarea este facuta de institut si ca universitatea doar revizuieste un angajat propus dupa ce a fost selectionat de IC controlat de Beijing.
"In cazul in care referintele sunt adecvate pentru studentii nostri, Hunan (Universitatea chineza ce colaboreaza cu Universitatea din Regina pe probleme lagate de institut) ar fi cea care trimite pe cine doreste sa trimita. Ceea ce vor preda ei este partea noastra din intelegere", adauga ea.
Alte scoli canadiene pareau sa fie in mod similar in necunostinta de cauza in ce priveste politica discriminatorie de angajare a IC, in ciuda publicarii regulilor in limba engleza pe site-ul organizatiei care supravegheaza programul. http://www.chinese.cn/hanban_en/node_9806.htm
Sandy Forster, director al curriculum-ului de la Edmonton Public Schools (EPS), care a incheiat un parteneriat cu Institutele Confucius din Edmonton, spune ca nu a auzit despre conditia de angajare si nu a putut comenta in legatura cu ea. EPS primeste ocazional profesori invitati de la Institutul Confucius.
Avocatul international pentru drepturile omului cu sediul in Winnipeg, David Matas, spune ca sarcina de a se asigurare ca procesul de angajare nu este discriminatoriu cade asupra organizatiilor ce gazduiesc parteneriatul.
"Institutiile care gazduiesc Institutul Confucius au responsabilitatea de a se asigura ca nu exista nici o discriminare", spune Matas.
Extinderea puterii
Despre Institutele Confucius - cu sediul in Beijing si avand peste 300 de sucursale in toata lumea - se spune ca ar promova limba si cultura chineza alaturi de un schimb educational si cultural cu China.
Cu toate acestea, ele fac, de asemenea, parte din eforturile regimului chinez de a-si extinde "puterea" in strainatate, in conformitate cu Serviciul canadian de Informatii (CSIS), agentia de spionaj din Canada.
Seful CSIS Richard Fadden a declarat ca IC-urile sunt sub controlul ambasadelor si consulatelor chineze si le-a legat de unele dintre eforturile regimului de a influenta politica din Canada.
Atunci cand trupele chineze paramilitare au fost trimise sa suprime protestele tibetane la inceputul anului 2008, un instructor al Institutului Confucius de la Universitatea din Waterloo – fost reporter al ziarului oficial Xinhua, controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC) – si-a adunat studentii pentru a infiera rapoartele "anti-China" din presa occidentala, lucru care - culmea - a avut drept rezultat publicarea de scuze de catre o retea de televiziune din Canada.
Li Changchun, seful de propaganda al PCC si membru de rangul cinci in Comitetul Permanent al Biroului Politic, a numit institutele "o parte importanta a propagandei din strainatate a Chinei".
Profesorul de Istorie de la Universitatea din Oregon, Glenn Anthony May, a scris in Sentinel Asia ca IC sunt furnizate organizatiilor ce le gazduieste "cu anumite obligatii vizibile".
"Nu va asteptati ca vreo universitate ce gazduieste IC sa aranjeze o vizita a lui Dalai Lama prea curand sau sa programeze vreun simpozion cu privire la masacrul din Piata Tiananmen din 1989", a scris el.
Eforturile regimului chinez de a reprima Falun Gong nu sunt noi. Adeptii sunt arestati arbitrar, supusi detentiei si torturii fara un proces legal si trimisi in lagare de munca fortata. Multi au fost ucisi, in conformitate cu rapoartele Amnesty International.
Cu toate acestea, faptul ca discriminarea se face atat de cinic in cazul Institutelor Confucius o uimeste pe dna Zhou, din moment ce Falun Gong a fost considerat o credinta protejata, in conformitate cu Codul Drepturilor Omului din Ontario al Comisiei pentru Drepturile Omului din Ontario. Ea considera ca universitatile canadiene nu si-au facut temele.
"Nu ar trebui sa existe vreo discriminare impotriva persoanelor pe seama apartenentei la Falun Gong", mentioneaza ea.
Recent, Universitatea din Manitoba a decis sa nu aiba un Institut Confucius in campusul sau, iar un profesor a fost citat de mass-media ca exprimandu-si ingrijorarea cu privire la autonomia academica a universitatii in cazul in care ar fi gazduit un IC. Universitatea din British Columbia a refuzat, de asemenea, sa gazduiasca un institut.
Atunci cand Angela Sheng, presedintele Institutului Confucius de la Universitatea McMaster a fost contactata prin telefon, ea a spus ca nu este interesata sa discute acest subiect si a inchis imediat. Ea a fost identificata de departamentul de comunicare al universitatii ca purtatorul de cuvant pe aceasta tema.
Li Yan, un fost reporter Xinhua, iar acum director al Institutului Confucius de la Universitatea din Waterloo, nu a raspuns solicitarilor pentru comentarii.
The Epoch Times s-a aflat, de asemenea, in imposibilitatea de a contacta alte organizatii ce gazduiesc Institute Confucius: British Columbia Institute of Technology, Dawson College si New Brunswick Departament of Education.
Relatare de Mathieu Côte-Desjardins.