Este Institutul Confucius o unealta a propagandei?
In timp ce China inainteaza tot mai mult in economia mondiala, au iesit la iveala intrebari cu privire la practicile sale din domeniul muncii si la abuzurile drepturilor omului comise de regimul sau. Ministerul chinez al culturii tocmai a oferit Universitatii din Massachusetts, Boston, un milion de dolari pentru sponsorizarea “Institutului Confucius” care, conform Boston Globe, va “oferi cursuri de limbi straine, va pregati profesorii de mandarina si va organiza evenimente culturale.”
Mass Media a acoperit abuzurile drepturilor omului si inainte iar acum este momentul anchetarii lor din nou, tinand cont de dezvoltarea tot mai mare a Chinei, de pozitia ei pe piata comerciala mondiala si de influenta pe care ar putea sa o exercite global.
Cu siguranta banii gratuiti din orice colt al lumii sunt intotdeauna bineveniti, dar sunt intr-adevar “liberi”? Fara a suna prea conspirativ - cu guvernul chinez avem probleme si nu cu poporul sau - un milion de dolari primiti de la guvernul responsabil pentru masacrul din Piata Tiananmen nu sunt verzi ci, poate, rosii.
Este o intrebare ce ar trebui rostita. Nu cerem administratiei sa raspunda pentru afacerile pe care le are cu guvernul chinez sau sa afirme ca Institutul este o idee rea. China este o putere economica tot mai mare, pana la urma, si daca vom avea legaturi cu ei este foarte intelept sa ii intelegem. Dar va fi Institutul Confucius cu adevarat o unealta de educatie sau o arma propagandistica? Poate nu este cel mai potrivit, dar ar trebui sa intrebam: Ce se intampla cu Tibetul? Ce se intampla cu intelectualii inchisi in lagare si inchisori? Ce se intampla cu Falun Gong in China?
Noi, aflati in micul nostru colt academic american, nu putem determina singuri o natiune sa renunte la politicile sale indoielnice, dar putem asculta, invata si folosi cunostintele cat mai mult.
Situatia drepturilor omului in America a ajuns sa fie discutata in ultimii cativa ani. Dar aceste situatii recente nu ar trebuie sa ne determine pe noi ca cetateni sa nu punem marile intrebari atunci cand avem sansa iar un lucru pe care Institutul Confucius il ofera este o legatura directa cu Partidul Comunist din China.
Izolationismul, bineinteles, este nerealist. In peisajul nostru economic tot mai global America are nevoie sa contruiasca poduri si nu fortarete. China isi face acum drum in comunitatea mondiala. Intorcandu-le spatele nu ii vom determina sa nu mai inchida oameni nevinovati. Dar daca le luam banii trebuie sa ii inspectam foarte atent. Avem o sansa sa punem intrebari pentru care detinutii lor politici au fost inchisi pentru ca le-au rostit si nu ar trebui sa irosim aceasta sansa.
Mass Media este un ziar independent studentesc al Universitatii din Massachusetts, Boston.