Cluj: Institutul Confucius, inaugurat în prezenţa unor personalităţi române şi chineze

Cristian Diaconescu.
Cristian Diaconescu. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)

Institutul Confucius al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va fi inaugurat, luni, 21 septembrie, în prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Liu Zengwen, şi a preşedintelui Zhejiang University of Science & Technology din China, Du Wei.

În 2008, rectorul UBB, prof. univ.dr Andrei Marga, a prezentat Senatului UBB propunerea relansării cooperărilor cu universităţi, instituţii de cercetare ştiinţifică şi personalităţi din China. În urma analizelor întreprinse cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Senatul UBB a aprobat, în octombrie 2008, înfiinţarea Institutului Confucius la UBB.

În noiembrie 2008, rectorul UBB a solicitat oficial Fundaţiei Hanban din Beijing să aprobe înfiinţarea unui Institut Confucius la UBB, universitatea clujeană urmând că pună la dispoziţie infrastructura necesară. În 2009, UBB a prezentat părţii chineze spaţiul alocat Institutului Confucius, în noua clădire Economica II. Ulterior, directorul Fundaţiei Hanban a comunicat conducerii universităţii clujene aprobarea pentru înfiinţarea Institutului Confucius.

În cursul unei vizite efectuate la Hangzhou, rectorul Andrei Marga şi preşedintele Du Wei au semnat "The Executive Agreement of the Confucius Institute in Romania" şi au stabilit măsuri pentru inaugurarea oficială a Institutului Confucius, la 21 septembrie 2009.

Director al institutului a fost numit dr. Adrian Zoicaş de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), care a parcurs o pregătire la Beijing, în acest sens. Adrian Zoicaş a fost numit şi responsabil al UBB pentru cooperarea cu China. Pentru anul universitar 2009 - 2010, a fost organizată Catedra de Limba şi Cultura Chineză a UBB, cursurile şi seminariile urmând să fie susţinute de lectori chinezi, de absolvenţi ai UBB care au studiat în China şi de alţi specialişti. În cadrul programului, studenţi şi specialişti chinezi vor fi invitaţi la cursurile de vară.

Totodată, un program de cooperare pe temen lung a fost convenit între UBB şi Zhejiang University of Science and Technology (ZUST). Potrivit protocolului, UBB va acorda burse anuale pentru zece studenţi de la ZUST, selectaţi de partea chineză, care vor urma studii la Cluj-Napoca, în funcţie de opţiunile exprimate. În acelaşi timp, trei cadre didactice de la ZUST, specializate în tehnologie, vor preda, pe durata unui an universitar, la Institutul de Tehnologie al UBB, iar două cadre universitare vor preda la FSEGA, Facultatea de Business (FB) şi Facultatea de Studii Europene (FSE).

Programul de cooperare prevede, de asemenea, acordarea a 10 - 15 burse de studii, în cadrul programelor Hanban, studenţilor clujeni înscrişi în programe de învăţare a limbii şi culturii chineze.

De asemenea, editurile Cluj University Press şi Editura Fundaţiei pentru Studii Europene ale UBB şi cele ale ZUST vor angaja traducerea de lucrări din limba chineză, apelând la clujenii care au studiat în China. Facultatea de Geografie va elabora volumul "România turistică", care va fi tradus şi publicat în limba chineză de editura Zhejiang Education Publishing House. Directorii editurilor vor conlucra şi pentru publicarea de materiale de prezentare a Chinei în România şi pentru publicarea de scrieri clujene în China. În paralel, FSEGA va elabora volumul "Economia României", pe care îl va transfera, spre publicare, părţii chineze.

UBB şi ZUST vor face schimburi de cadre didactice cu limba de predare engleză, care să susţină cursuri de interes pentru fiecare dintre părţi în domeniul ştiinţelor experimentale - chimie, fizică, biologie - şi schimburi de studenţi înmatriculaţi în programe de masterat. FEFS va invita trei cadre didactice de la Departamentul de Educaţie Fizică al ZUST pentru perioade de una-două săptămâni, pentru a susţine cursuri de iniţiere în discipline sportive chineze tradiţionale (arte marţiale). Pentru studenţii şi cadrele didactice ale ZUST care vor veni la UBB, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport va asigura programe de activităţi sportive şi turistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne