Fost şef militar al NATO: România se află într-o vecinătate provocatoare. Apărarea începe acasă
alte articole
România şi ţările din regiunea Mării Negre se află într-o "vecinătate provocatoare", în care Rusia a comasat în Crimeea o platformă impresionantă de proiectare a puterii, a susţinut, joi, fostul comandant militar al NATO până în mai 2016, generalul american Philip Breedlove. Prin această comasare, Marea Neagră a fost transformată într-o zonă A2/AD (anti-access/area denial), prin care poate controla şi nega acţiuni în regiune, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, a mai explicat generalul, potrivit publicaţiei Gândul.
Potrivit generalului, în aceste condiţii, România şi statele riverane Mării Negre ar trebui să înţeleagă că "apărarea începe acasă", până să ajungă la forţele rotaţionale şi la exerciţiile comune pe care NATO le desfăşoară în regiune, pentru a contracara această ameninţare, fără însă a deveni prea provocatoare şi a crea fricţiuni şi mai mari cu Rusia, a arătat Breedlove.
Apărarea începe acasă. Trebuie să privim la toate ţările din jurul Mării Negre, de la Turcia în jur, care sunt membre NATO, şi să vedem în ce grad răspund ele mai întâi pentru ele însele. Apoi, în al doilea rând, ca parte a NATO a explicat generalul american în rezervă Philip Breedlove, fostul SACEUR (Supreme Allied Commander Europe, comandantul militar al NATO) al Alianţei până în mai 2016, la o discuţie cu mai mulţi jurnalişti, la summit-ul Good Governance organizat la Bucureşti de grupul Strategikon.
Ce este important e că ne afirmăm dreptul de a opera, de a ne antrena şi de a naviga în Marea Neagră, dreptul de trecere pe aici, nu renunţăm la ideea că aceasta este o zonă în care naţiunile Mării Negre îşi pot face treburile în libertate. Cred că e important ca Alianţa să arate sprijin pentru ţările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianţa are operaţiuni. Nu cred că este nevoie neapărat ca fie Rusia, fie NATO să devină prea provocatori, nu cred că ar trebui să devenim prea contondenţi în Marea Neagră şi să provocăm fricţiuni şi mai mari. Dar trebuie să demonstrăm clar că Alianţa este o parte a asigurării libertăţii de navigare, de a opera şi de a face exerciţii pentru toate ţările de la Marea Neagră.", a adăugat fostul şef NATO.
Cât despre Rusia, generalul american a arătat că aceasta este o forţă care învaţă şi se adaptează permanent, pe când naţiunile occidentale au încă dificultăţi în a se adapta şi mai ales de a răspunde "războiului de sub linii", respectiv războiului hibrid practicat cu succes de ruşi în Ucraina. Cât despre schimbarea de retorică de la Casa Albă şi recentul atac ordonat de Donald Trump asupra Siriei nu sunt în niciun caz simple "parade de putere", ci fac parte dintr-o politică de reimplicare a SUA în zone din care americanii au făcut pasul înapoi, sub administraţia anterioară a lui Obama, a susţinut Breedlove.
"Este important ca ţări precum România, la Marea Neagră, să înţeleagă că se află într-o vecinătate provocatoare – la nord este războiul proxy (prin intermediari – n.r.) din Ucraina, Rusia la nord-est, Iranul la sud, Turcia şi toate problemele de la graniţa cu Siria – o mulţime de probleme care sunt îngrijorătoare pentru aliatul nostru România. Luându-vă angajamentul de a moderniza Armata, de a creşte viteza de reacţie a militarilor, de a fi interactivi în EPAA (European Phased Adaptive Approach) şi alte proiecte, conectându-vă decisiv la NATO sunt lucruri importante şi cred că această ţara este pe calea cea bună când vorbim de aceste lucruri, a mai declarat generalul Breedlove, răspunzând unei alte întrebări.
Articolul integral poate fi citit aici