Moscova se zbârleşte din nou la scutul de la Deveselu: Încalcă un tratat militar în vigoare

Devenit operaţional anul trecut, scutul antirachetă de la Deveselu pare a fi un spin în ochii Moscovei, care acuză încălcarea unui tratat vizând eliminarea rachetelor cu rază mică şi medie de acţiune.
Ana Ion
30.04.2017

alte articole

Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Ana Ion
30.04.2017

Moscova acuză că amplasarea de către SUA a scutului antirachetă în România şi planurile de amplasare a altor sisteme defensive în Polonia încalcă grav un tratat militar în vigoare. Potrivit unui comunicat emis sâmbătă de Ministerul de Externe rus, sistemul operaţionalizat anul trecut la Deveselu încalcă un tratat semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

Tratatul INF a intrat în vigoare în 1988 şi prevedea eliminarea rachetelor cu rază mică (500-1000 km) şi rază medie (1.000-5.500 km).

Este un fapt indiscutabil că este vorba de o încălcare gravă a obligaţiilor prevăzute de INFT, susţine Ministerului de Externe rus, citat de Hotnews.

Reamintim că în mai 2016 la Baza 99 Deveselu a fost certificată capacitatea operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din România, cu alte cuvinte, scutul anti-rachetă american a devenit oficial activ şi integrat în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. Deveselu a devenit drept consecinţă una dintre cele mai importante baze americane din Europa, parte a unui "sistem de apărare împotriva pericolelor din afara Europei".

Şi înainte şi după operaţionalizarea bazei, Rusia a criticat în termeni duri amplasarea scutului antirachetă, în timp ce NATO a susţinut mereu că acesta are rol pur defensiv şi nu va afecta în vreun fel securitatea Rusiei. De asemenea, în toamna anului trecut NATO transmitea că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este compatibil cu Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

"Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare este un element esenţial al securităţii euro-atlantice, iar baza de apărare antirachetă a NATO de la Deveselu este complet compatibilă cu Tratatul INF. Facilitatea nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu sunt armate cu focos exploziv. Sistemul de rachete balistice de apărare al NATO este defensiv, nu este conceput sau îndreptat împotriva Rusiei. Acesta nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia", transmitea NATO,.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor