Turcia bombardează kurzi susţinuţi de americani în Siria. Cel puţin 18 morţi

Într-o mişcare ce a atras un val de critici, Turcia a lansat o serie de lovituri aeriene în Siria şi Irak împotriva unor presupuse ţinte PKK. Totuşi, potrivit unor rapoarte, atacurile au lovit ţinte ale unor forţe aliate cu SUA în războiul împotriva Statului Islamic.
Luptători YPG inspectează pagubele produse asupra sediului lor după un atac aerian turcesc în Munţii Karachok, Siria, 25 aprilie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.04.2017

Marţi dimineaţa, un val de lovituri aeriene turceşti au vizat un sediu folosit de miliţia kurdă YPG în nord-estul Siriei. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că cel puţin 18 luptători YPG şi reprezentanţi media şi-au pierdut viaţa în atac.

Turcia a desfăşurat de asemenea lovituri aeriene în regiunea irakiană Sinjar, aparent vizând militanţi separatişti kurzi din PKK. Totuşi, forţele kurde Peshmerga în Irak – un alt aliat militar cheie al SUA în războiul împotriva Statului Islamic – au declarat că turcii le-au ţintit poziţiile, ucigând 5 soldaţi.

YPG a publicat o declaraţie potrivit căreia sediul său din Munţii Karachok, din apropierea graniţei turco-siriene, a fost lovit de avioane de luptă turceşti, fiind afectate un centru media, mai multe instalaţii pentru transmisiuni radio şi instalaţii militare.

YPG a descris atacul turcilor ca fiind “înşelător” şi “barbar” şi chiar a acuzat Ankara că încearcă să submineze ofensiva planificată împotriva oraşului Raqqa, capitala siriană a grupului jihadist Statul Islamic. Criticii Turciei au acuzat guvernul ţării că susţine tacit Statul Islamic împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi că profită pe ascuns de comerţul cu acest grup jihadist.

Liderul kurzilor sirieni, Salih Muslim, a cerut Statelor Unite să îi apere împotriva altor atacuri turceşti. “Un popor care luptă împotriva terorismului este înjunghiat pe la spate. Forţele coaliţiei nu trebuie să rămână tăcute. Nimeni nu ar trebui să accepte aceste atacuri”, a precizat Muslim.

Armata turcă a afirmat că loviturile aeriene respective au urmărit să oprească PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) să introducă ilegal arme în Turcia. Într-o declaraţie, armata turcă a descris ţintele vizate ca fiind “terorişti” şi “centre teroriste”, adăugând că 70 de militanţi au fost ucişi de loviturile aeriene.

PKK şi-a asumat recent răspunderea pentru un atac cu bombă asupra unui complex al poliţiei în sud-estul Turciei, care s-a soldat cu moartea a trei persoane. Atacatorii au săpat un tunel sub de complexul respectiv pentru a planta ceea ce au descris ca fiind “peste 2,5 tone de explozibili”.

Turcia acuză alte forţe kurde, în special YPG din Siria, că lucrează cu PKK. Acesta din urmă are forţe în regiunea Sinjar, parţial deoarece a ajutat minoritatea Yazidi când Statul Islamic a încercat să îi extermine. PKK i-a pregătit şi înarmat pe membrii comunităţii Yazidi pentru a lupta împotriva jihadiştilor şi a declarat că nu se va retrage din Sinjar cât timp forţele Yazidi nu controlează regiunea.

Administraţia kurdă a cerut forţelor Yazidi să se alăture luptătorilor Peshmerga şi altor miliţii, în loc să se alăture PKK. De altfel, comandanţii Peshmerga au cerut PKK să se retragă din zonă.

Acesta este un conflict dificil de negociat pentru SUA. Pe de o parte, Turcia este un membru NATO şi un aliat regional important pe care SUA nu doreşte să îl îndepărteze. SUA clasifică PKK drept o organizaţie teroristă, după cum o face şi Ankara. Pe de altă parte, forţele Peshmerga şi YPG sunt aliaţi cruciali ai americanilor pe câmpul de luptă împotriva Statului Islamic. Luptătorii Peshmerga şi YPG s-au ciocnit, de asemenea, unii cu ceilalţi, chiar şi în timp ce ambele tabere cooperau cu SUA.

Oficiali militari americani aparent au survolat, marţi, regiunea Munţilor Karachok cu elicopterul pentru a evalua pagubele produse de loviturile aeriene turceşti. Publicaţia turcească Daily Sabah, care are o înclinaţie pro-guvernamentală, a afirmat într-un raport privind această vizită, că YPG este o ramură a grupului terorist PKK, adăugând că pot fi văzute bannere cu liderul întemniţat al PKK, Abdullah Ocalan, pe fundalul unor poze care surprind oficiali americani păşind alături de reprezentanţi ai YPG.

Ministerul irakian de Externe a denunţat loviturile turceşti ca o încălcare a suveranităţii naţionale, avertizând că o incursiune militară transfrontalieră turcă de amploare mai mare va “destabiliza nordul Irakului” şi a cerut comunităţii internaţionale să blocheze “interferenţele” suplimentare din partea Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor