Fost procuror-şef la Tribunalul Penal Internaţional critică dur raportul ONU privind oprimarea uigurilor în China

Uiguri deportaţi în lagăre de concentrare, în China (Youtube - captură ecran)
D.B.
02.09.2022

Fostul procuror-şef la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi preşedinte al Tribunalului pentru Uiguri din Marea Britanie, Sir Geoffrey Nice QC, a afirmat că raportul şefului Comisiei pentru drepturile omului privind China, căruia i se încheie mandatul la ONU, face lucrurile mai uşoare pentru comunitatea internaţională în a nu întreprinde nimic pentru a opri atrocităţile guvernului comunist de la Beijing.

Potrivit The Guardian, magistratul subliniază că faptul că ONU nu a menţionat cuvântul "genocid" în raportul său care denunţă încălcări grave ale drepturilor omului comise de China împotriva musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang este o greşeală "uimitoare".

Raportul de 45 de pagini întocmit de Michelle Bachelet, comisar al ONU pentru drepturile omului, a fost publicat miercuri, cu câteva minute înainte de încheierea mandatului acesteia, şi prezintă acuzaţii de tortură, inclusiv proceduri medicale forţate, precum şi de violenţă sexuală împotriva musulmanilor uiguri.

Raportul Biroului Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) a concluzionat că detenţia "arbitrară şi discriminatorie" a uigurilor şi a altor grupuri predominant musulmane "poate reprezenta crime internaţionale, în special crime împotriva umanităţii", dar nu menţionează genocidul.

Sir Geoffrey Nice QC a descris raportul ca fiind "mai bun decât nimic sau un foarte mic pas înainte, dar nu mai mult de atât".

În 2021, tribunalul independent şi neoficial pentru uiguri cu sediul în Marea Britanie, condus de Nice, a constatat că populaţia uigură care trăieşte în provincia Xinjiang a fost supusă unor crime împotriva umanităţii dirijate de statul chinez, care echivalează cu un act de genocid.

"Acest raport ar putea fi periculos pe termen lung dacă va permite ţărilor care ar prefera să nu acţioneze în ceea ce priveşte abuzurile drepturilor omului din Republica Populară Chineză să spună ceva de genul 'deşi lucrurile în Xinjiang nu sunt deloc ideale, nu au atins un nivel care să necesite o intervenţie internaţională'.

Aceste state ar putea apoi să nu facă nimic, exprimându-şi speranţa sau chiar convingerea că Republica Populară Chineză ar fi luat act de raport şi ar începe să acţioneze cu mai multă consideraţie faţă de drepturile omului", a declarat Nice.

În condiţiile în care Statele Unite şi mai mulţi legislatori democraţi din întreaga lume au denunţat acţiunile Chinei ca fiind genocid, este uimitor, a spus Nice, că genocidul nu este menţionat în raport.

"Dacă Bachelet nu a fost de acord cu niciuna dintre aceste determinări, ea avea datoria faţă de supravieţuitori, victime, îndoliaţi şi chiar faţă de cei care fac tot posibilul pentru a determina adevărul să spună de ce nu. Faptul că Bachelet nu a spus nimic face mai uşor pentru state să spună că problema nu este dovedită şi că, prin urmare, nu trebuie făcut nimic", a spus Nice.

Context

În luna mai, şefa ONU pentru drepturile omului s-a îmbarcat într-o călătorie de şase zile în China, în mijlocul avertismentelor că riscă să provoace daune de durată credibilităţii biroului său dacă va continua cu vizita în Xinjiang. În iunie, ea a fost criticată de academicieni din întreaga Europa, care au acuzat-o că a ignorat sau a contrazis constatările academice privind abuzurile din Xinjiang prin declaraţiile sale despre regiune.

În ultimii cinci ani, China comunistă a încarcerat aproximativ un milion de uiguri şi alte grupuri precum creştini şi practicanţi Falun Gong în lagăre de muncă forţată pe care le numeşte centre de pregătire. Se crede că mai sunt sute de mii de persoane încă încarcerate.

Guvernul chinez a negat afirmaţiile repetate potrivit cărora musulmanii uiguri ar fi fost ţinuţi în lagăre de detenţie sau de reeducare.

Într-un contra-raport de 121 de pagini, China a descris evaluarea OHCHR drept "dezinformare şi minciuni fabricate de forţele anti-China", care "defăimează şi calomniază China în mod intenţionat".

Rahima Mahmut, directorul executiv al campaniei britanice Stop Uyghur Genocide, a declarat că este dezamăgită că ONU nu a "numit acest lucru ceea ce este: genocid".

"Genocidul care are loc în ţara mea natală este o ameninţare la adresa existenţei poporului meu, dar şi a drepturilor omului la nivel global. Comunitatea internaţională, de la liderii politici la corporaţii, nu mai poate pretinde ignoranţă; a nu acţiona acum înseamnă complicitate intenţionată", a scris Mahmut, care este, de asemenea, director la Congresul Mondial Uigur cu sediul în Marea Britanie.

Anul trecut, Marea Britanie, alături de UE, SUA şi Canada, a impus sancţiuni împotriva a patru oficiali chinezi ca răspuns la abuzurile privind drepturile omului. În luna următoare, parlamentarii britanici au votat pentru a declara că China comite genocid împotriva poporului uigur din provincia Xinjiang.

Moţiunea adoptată nu a obligat însă guvernul să acţioneze. Iar atunci când administraţia Biden a declarat genocid în Xinjiang, Marea Britanie a refuzat să urmeze exemplul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor