Fost ambasador britanic: nu Rusia a transmis emailurile hăckuite de la Hillary Clinton, ci suporteri democraţi dezgustaţi

Pe măsură ce se apropie 19 decembrie, data la care electorii americani ar trebui să-l voteze pe noul preşedintre Donald Trump, autorităţile americane, mass media, serviciile secrete şi, mai nou, personalităţi din întreaga lume sunt prinse în războiul civil subteran care se dă în societatea americană pentru a opri ascensiunea lui Trump.
Andrei Popescu
15.12.2016

alte articole

Craig Murray, fost ambasador al Marii Britanii în Uzbekistan, 19 august 2012 (CARL COURT/AFP/GettyImages)
Andrei Popescu
15.12.2016

Un reprezentant Wikileaks a declarat recent că mailurile hackuite de la Convenţia Democrată, care au cauzat enorma problemă de imagine pentru tăbăra Clinton în campania electorală americană, nu sunt sustrase de Rusia, ci de către avertizori democraţi de integritate, care ar fi fost dezgustaţi.

Conform unui articol publicat de Daily Mail, Craig Murray, fost ambasador britanic în Uzbekistan şi un apropiat al fondatorului Wikileaks, Julian Assange, a declarat către Dailymail.com că a zburat personal în Washington, D.C. pentru a se întâlni cu una dintre sursele informaţiilor în septembrie.

'Niciuna [dintre scurgeri] nu a venit de la ruşi' a declarat Murray într-un interviu cu Dailymail.com marţi. 'Sursa avea acces legal la acele informaţii. Documentele au provenit din surse interne, nu din atacuri cibernetice'.

Povestea lui Craig Murray se află în contradicţie flagrantă cu versiunea vânturată în mass media americană - inclusiv de surse din servicii - despre modul în care de mii de emailuri au ajuns să fie publicate în timpul campaniei electorale prezidenţiale americane, cauzând erodarea credibilităţii pentru Hillary Clinton.

Murray este un personaj controversat, care a fost înlăturat din postul său de ambasador după un scandal. Deşi a fost exonerat de orice vină, el şi-a pierdut poziţia şi influenţa în cadrul ministerului de Externe britanic.

Legăturile sale cu organizaţia Wikileaks sunt binecunoscute şi, în ciuda faptului că povestea sa este considerată atât greu de dovedit, cât şi probabil subiectivă, este pe de altă parte şi prima intervenţie în acest scandal din partea organizaţiei Wikileaks, de săptămâna trecută când rapoarte conform cărora ofiţeri CIA ar crede că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump în campanie au apărut în presă mainstream americană.

Declaraţiile lui Murray despre sursele emailurilor publicate de Wikileaks survin în momentul în care oficiali din serviciile secrete americane par să fie tot mai convinşi că hackerii ruşi au infiltrat atât serverele Convenţiei Democrate cât şi serverul de mailuri al lui John Podesta, şeful campaniei lui Hillary Clinton.

În cazul lui Podesta, contul său de email pare că a fost compromis prin metoda numită phishing, extrem de uzuală, conform unui raport New York Times.

Oficiali din domeniul serviciilor secrete ar fi declarat sub anonimat membrilor Congresului în cadrul unor şedinţe cu uşile închise că după părerea lor, Kremlinul a transmis documente către organizaţia Wikileaks pentru a influenţa alegerile prezidenţiale în favoarea lui Donald Trump.

Cu toate acestea, Murray insistă că atât în cazul Podesta, cât şi în cel al Convenţiei Democrate, informaţiile au provenit de la avertizori din cadrul personalului de campanie, nu de la Moscova.

'Niciuna [dintre scurgeri] nu a venit de la ruşi' a declarat Murray. 'Sursa avea acces legal la informaţii. Documentele au provenit din interior, nu din atacuri cibernetice'.

Fostul ambasador britanic a mai declarat că avertizorii erau motivaţi de "dezgust" la adresa corupţiei clanului şi Fundaţiei Clinton şi de fraudarea procesului electoral din cadrul Partidului Democrat în defavoarea lui Bernie Sanders.

Murray a declarat că personal a primit un pachet de la o sursă în timpul unei întâlniri clandestine într-o zonă împădurită de lângă American University, în nord-vestul D.C. Conform declaraţiei fostului ambasador, persoana era un intermediar.

Povestea lui Murray nu poate fi verificată, dar se potriveşte cu declaraţiile anterioare ale organizaţiei Wikileaks - care a publicat atât emailurile lui John Podesta (în octombrie), cât şi pe cele ale Convenţiei Democrate (în iulie).

Unele mesaje arătau cum lideri democraţi depuneau efort pentru a frauda alegerile primare democrate în favoarea lui Hillary Clinton. Alte emailuri ilustrau faptul că membrii ai personalului de campanie ai senatorului Hillary Clinton erau îngrijoraţi de potenţialele efecte ale conflictelor şi greşelilor din cadrul Fundaţiei Clinton.

Murray a refuzat să divulge unde lucrau sursele sale şi cum au avut acces la informaţii, pentru a nu le face cunoscută identitatea. În schimb a sugerat că emailurile lui John Podesta ar putea fi 'de interes legitim pentru serviciile secrete' din SUA, dată fiind relaţia acestuia cu lobiştii şi oficialii Arabiei Saudite.

Murray a mai spus că a făcut declaraţiile din cauza învinuirilor aduse de serviciile secrete, conform cărora Wikileaks a primit informaţiile de la hackerii ruşi, ca parte a ajutorului dat de Kremlin campaniei electorale a lui Donald Trump.

'Nu înţeleg de ce CIA spune că informaţiile proveneau de la hackerii ruşi, când ei trebuie să ştie că acest lucru nu este adevărat' a declarat Murray. 'Indiferent dacă ruşii au reuşit să spargă serverele Convenţiei, documentele primite de Wikileaks nu proveneau de la ei'.

Murray este un critic vocal al abuzurilor comise de autorităţile din Uzbekistan la adresa drepturilor civile din ţară, în perioada cât a servit ca ambasador între 2002 şi 2004 - iar poziţia să i-a făcut multe probleme în Ministerul britanic de Externe.

Washington Post a publicat vineri un raport conform căruia "serviciile de spionaj au identificat persoane conectate la guvernul rus, care au oferit organizaţiei Wikileaks mii de emailuri furate'.

Ziarul, care are surse adânc în cadrul serviciilor se informaţii de la Washington, a declarat că senatorilor americani li s-au prezentat, în timpul unei şedinţe secrete, informaţii care leagă Rusia de scurgerile recente.

Pe de altă parte, ODNI, Biroul Directorului Serviciilor Secrete americane, care supervizează toate agenţiile se informaţii ale SUA, s-a arătat neîncrezător la adresa afirmaţiilor făcute de Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor