Trump respinge acuzaţiile privind interferenţa ruşilor în alegerile din SUA

Preşedintele ales al SUA a declarat că el nu crede un raport al serviciilor de informaţii care susţine că Moscova a încercat intenţionat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie. Senatori din ambele tabere au făcut apel la o anchetă independentă.
Donald Trump. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.12.2016

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a declarat duminică într-un interviu că el nu crede în veridicitatea unui raport CIA care susţine că hackerii ruşi au influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale americane. Comentariile lui Trump au fost făcute înaintea oricărei investigaţii ce ar putea fi demarate de CIA.

Luând cuvântul într-unul dintre puţinele sale interviuri televizate de la victoria din 8 noiembrie, Trump a susţinut că este ridicolă ipoteza că ruşii ar fi intervenit pentru a-i facilita câştigarea alegerilor.

“Cred că este o altă scuză. Nu cred aşa ceva”, a declarat el duminică pentru Fox News. Apoi, Trump a criticat serviciile de spionaj ale Washingtonului, susţinând că există o mare “confuzie” în rândul lor.

El a acuzat agenţiile de spionaj că nu ştiu de unde au provenit atacurile cibernetice şi că nu pot dovedi cine s-a aflat în spatele lor.

“Nimeni nu ştie cu adevărat. Şi hacking-ul este foarte interesant. După ce îşi desfăşoară atacul, nu îi mai poţi prinde în timpul actului, nu îi vei mai prinde. Ei [agenţiile de spionaj] nu au nicio ideea dacă este Rusia sau China sau altcineva. Ar putea fi vorba de cineva care stă pe o canapea într-un oarecare loc. Ei nu au nicio idee”, a mai continuat preşedintele ales.

CIA a susţinut că este “foarte încrezător” că Rusia a interferat cu alegerile prezidenţiale din SUA. Preşedintele american Barack Obama a făcut apel la o evaluare completă a hacking-ului asociat cu alegerile.

Trump a ales să nu primească informaţii zilnice pe această temă, susţinând că, din cauza slabei comunicări între agenţii, va aştepta până când va instala un nou personal la conducerea lor.

“Vom instala oameni noi deoarece avem oamenii noştri, ei au oamenii lor. Şi îi respect mult. Dar, dacă aţi citit rapoartele de ştiri, diversele ştiri, consttaţi că ele se contrazic. Şi anumite grupuri nu sunt neapărat de acord”.

Spionajul american a acuzat deja ruşii înaintea alegerilor din 8 noiembrie, învinuind hackerii pentru publicarea unei serii de emailuri care au provocat pagube puternice campaniei candidatei democrate Hillary Clinton.

Iar vineri, pentru ca povestea să se amplifice şi mai mult, CIA a declarat că agenţii ruşi au încercat în mod intenţionat să încline rezultatele prezidenţiale în favoarea lui Trump.

Nu doar Trump a respins aceste afirmaţii ale CIA. În Congresul SUA au existat apeluri bipartizane pentru investigarea cât mai rapidă a acuzaţiilor aduse ruşilor de către agenţia de spionaj. Senatorul democrat Ben Cardin şi senatorul republican John McCain s-au aflat printre un număr de legiuitori care au declarat duminică faptul că este necesară o anchetă independentă asupra acestei chestiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor