Obama ordonă o evaluare deplină a atacurilor cibernetice împotriva alegerilor din SUA. Reacţia lui Trump

Liderul american a cerut un raport informativ privind hackingul care a avut loc în perioada alegerilor electorale din 2016. CIA consideră că Rusia a intervenit pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câştige preşedinţia, susţine mass media americană.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.12.2016

Preşedintele american Barack Obama a ordonat agenţiilor de informaţii să evalueze atacurile cibernetice şi intervenţia străină legată de recentele alegeri prezidenţiale, a susţinut vineri Lisa Monaco, consilier pentru securitatea internă la Casa Albă.

Monaco a susţinut că Obama se aşteaptă ca raportul să fie finalizat înainte ca acesta să-şi încheie mandatul în 20 ianuarie 2017, iar republicanul Donald Trump să preia preşedinţia. Raportul va fi trimis mai multor acţionari, inclusiv legiuitori din Congres, Monaco nemenţionând dacă raportul va fi făcut public.

Evaluarea secretă a CIA

La câteva ore după declaraţia ei, ziarul american The Washington Post a citat oficiali americani intervievaţi de CIA afirmând că agenţia de informaţii consideră că Moscova a interferat pentru a-l ajuta pe miliardarul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie.

Ziarul a precizat că oficiali din sectorul de informaţii american au evaluat faptul că Moscova a urmărit nu numai să submineze procesul electoral, dar şi să îl favorizeze pe un candidat în defavoarea celuilalt.

Această ultimă evaluare reprezintă primul caz în care agenţiile de spionaj au declarat că obiectivul Rusiei a fost acela de a favoriza alegerea lui Trump.

Ordinul lui Obama a avut loc după ce legiuitorii democraţi au cerut Casei Albe să dezvăluie detalii despre dezinformare şi atacurile cibernetice ruseşti Congresului sau să fie frăcute publice.

Rusia a negat acuzaţiile în mai multe rânduri.

Reacţia preşedintelui ales Trump

Donald Trump a declarat că afirmaţiile CIA potrivit cărora Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale sunt "ridicole", fiind folosite de democraţi ca o "altă scuză" pentru înfrângerea suferită de Hillary Clinton.

Preşedintele ales a declarat la Fox News duminică faptul că el nu se opune ca Barack Obama să solicite o revizuire a campaniei în ceea ce priveşte atacurile cibernetice. Însă a adăugat că, într-o astfel de situaţie, nu ar trebui să se refere doar la Rusia, ci şi la alte ţări, sau la alte persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor