Forţele pro-ruse din Donbass ameninţă cu capturarea întreprinderilor
alte articole
Forţele pro ruse din estul Ucrainei ameninţă că vor prelua controlul asupra întreprinderilor ucrainene de stat în cazul în care Kievul nu ridică blocada feroviară impusă pe liniile de transport către est.
Într-un comunicat de presă emis luni, liderii pro ruşi din estul Ucrainei afirma că vor numi "manageri externi" în industriile aflate pe teritoriul lor.
Alexander Zakharchenko, liderul pro ruşilor din Doneţk şi Igor Plotnitski - al regiunii Lugansk - au declarat că "suntem forţaţi să anunţăm că dacă până miercuri noapte blocada nu este ridicată, vom introduce un sistem prin care companiile aflate sub jurisdicţia Ucrainei aflate în regiunile Doneţk şi Lugansk vor fi plasate sub un sistem de conducere extern".
"Activitatea acestor întreprinderi va fi reorganizată pentru a deservi legăturile comerciale cu Rusia" a mai menţionat comunicatul.
Comunicatul mai avertizat că vânzarea de cărbune către Ucraina va fi oprită, şi că stocurile existente de cărbune vor fi vândute către Rusia sau alte ţări.
Un grup de parlamentari ucraineni şi veterani au blocat traficul feroviar spre regiunile estice în ultimele luni. Estul Ucrainei, bogat în cărbune, suferă pentru ca producţia de cărbune nu mai poate ajunge în industria producătoare de oţel sau în termocentralele ucrainene.
Guvernul de la Kiev a susţinut că stocurile scăzute de cărbune la centralele electrice ar putea declanşa pene de electricitate. Banca centrală a anunţat că va lua măsuri de urgenţă dacă blocada va vătăma exporturile oţelăriilor.
Ucraina, care se opune blocadei, a estimat că va pierde 2 miliarde USD dacă blocada va continua, conform preşedintelui Petro Poroshenko.
Autorităţile de la Kiev nu au manifestat dorinţa de a folosi forţa împotriva manifestanţilor care au impus blocada, care acuză oficialii de legături comerciale cu inamicul şi de permiterea contrabandei cu estul Ucrainei.
Comerţul cu liderii rebelilor este în floare în ciuda faptului că autorităţile de la Kiev şi separatiştii sunt prinşi într-un conflict major care durează deja de trei ani.
Regiunile Donetsk şi Lugansk, majoritar vorbitoare de limbă rusă, au fost în ultimii ani scena unor ciocniri violente între forţele pro ruse şi ucrainene după Euromaidanul de la Kiev, care a declanşat răsturnarea regimului Ianukovici şi anexarea Crimeei de către Moscova.
Peste 10 mii de persoane au fost omorâte în conflict până în prezent.