Fost deputat rus refugiat în Ucraina: anexarea Crimeei de către Rusia a fost o greşeală

Fostul deputat al Dumei de Stat ruseşti, Denis Voronenkov, care a fugit în Ucraina anul trecut, a susţinut că anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 a fost o “greşeală”.
Denis Voronenkov şi soţia sa, Maria Maksakova.
Denis Voronenkov şi soţia sa, Maria Maksakova. (Captură Foto)

Într-un interviu cu portalul de ştiri ucrainean Censor.net, Denis Voronenkov a comparat Rusia de astăzi cu Germania nazistă, susţinând că Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB) controlează totul în ţară, inclusiv Duma de Stat.

Voronenkov a mai precizat că a depus mărturie împotriva fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere în februarie 2014 în contextul protestelor violente pro-UE din Kiev.

“Ianukovici este o marionetă. El a cedat şi cererea sa [ca Moscova] să trimită trupe ruseşti [în Ucraina] a fost ilegală”, a precizat Voronenkov.

El a mai declarat că Rusia “a luat-o razna în ceea ce priveşte nebunia sa pseudo-patriotică”.

“Crimeea a fost unită cu Rusia pe baza ideii de a fura ceva de la un vecin”, a adăugat Voronenkov.

Voronenkov şi soţia sa, Maria Maksakova, care a fost de asemenea parlamentar, au părăsit Rusia şi au ajuns în Ucraina în octombrie 2016 după ce biroul Procuraturii Generale a Rusiei a refuzat să lanseze o investigaţie împotriva presupusei sale implicări în confiscarea ilegală a unei proprietăţi în Moscova. Ancheta a fost recomandată de Comitetul Federal pentru Investigaţii.

Voronenkov susţine că a obţinut cetăţenia ucraineană în decembrie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe