OSCE: Încetarea focului şi retragerea armelor grele nu este onorată în estul Ucrainei
alte articole
“Are loc în continuare un număr semnificativ de încălcări ale acordului de încetare a focului, aşadar nu este cu adevărat linişte. Şi nu avem nicio dovadă în privinţa retragerii armelor [grele]”, a susţinut Lamberto Zannier, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi în New York, după ce a informat Consiliul de Securitate al ONU asupra situaţiei conflictului.
“Vom continua să facem presiuni asupra ambelor părţi să se conformeze, a mai precizat el.
Soldaţii guvernamentali ucraineni şi separatiştii susţinuţi de Rusia păreau să respecte noul acord de încetare a focului în primele zile de la semnarea sa, fiecare parte recunoscând că cealaltă se conformează.
Totuşi, Zannier a declarat agenţiei de ştiri Reuters că situaţia rămâne confuză şi vede un potenţial pentru izbucnirea unui alt episod intens de lupte.
Acordul de încetare a focului de săptămâna trecută a reprezentat cel mai recent efort de a pune în aplicare protocoalele de pace de la Minsk din 2015, a căror neimplementare totală a făcut ca luptele să continue în estul Ucrainei şi pacea să rămână încă un obiectiv mai mult sau mai puţin distant.
Zannier a susţinut că, pe lângă problemele legate de menţinerea acordului de încetare a focului în Ucraina, “imaginea de ansamblu rămâne problematică” în Europa – în condiţiile instalării unei noi mentalităţi de tipul Războiului Rece şi a lipsei mecanismelor necesare pentru gestionarea unor potenţiale crize care au existat în timpul Războiului Rece.
“Nu există o reconciliere reală, nu există încredere în relaţiile dintre Rusia şi Occident”, a adăugat el. “A existat un dialog în timpul Războiului Rece care a rezultat în mai multe lucruri... Acum, acest dialog nu există cu adevărat” şi a fost înlocuit de acuzaţii aruncate dintr-o parte în alta”.
“Instrumentele de care dispunem nu funcţionează la fel de bine cum ar trebui să o facă pentru a interveni într-o situaţie de criză, pentru a ne asigura că potenţialele crize nu se transformă în conflicte”, a mai susţinut Zannier.