Putin în vizită la Budapesta. Viktor Orban face apel pentru îmbunătăţirea relaţiilor ruso-ungare

În timpul unei vizite la Budapesta a preşedintelui rus Vladimir Putin, premierul ungar şi-a exprimat speranţa că relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia se vor îmbunătăţi în viitorul apropiat şi a încurajat toate părţile să amplifice cooperarea.
Liderul rus Vladimir Putin (st) şi premierul ungar Viktor Orban (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.02.2017

În comentariile făcute după discuţiile de joi în capitala ungară, alături de preşedintele rus Vladimir Putin, premierul Viktor Orban a declarat: “Sperăm ca în viitorul foarte apropiat vom avea parte de relaţii mai bune între Rusia şi Uniunea Europeană”.

El a adăugat că politicile “anti-Rusia” au devenit “foarte la modă” în vestul Europei, făcând cooperarea economică mai dificilă. Totuşi, a susţinut Orban, a fost observată o schimbare în aceste atitudini.

“Schimbările care au loc în prezent crează condiţii mai favorabile pentru cooperarea ruso-europeană şi, în special, pentru cea ruso-ungară. Mă uit cu speranţă înspre anii care vor veni şi consider că principalele condiţii pentru pacea în Europa sunt contactele echilibrate dintre Rusia şi UE”, a declarat Orban.

Discuţiile dintre cei doi lideri au avut loc pe fondul temerilor amplificate în cadrul UE în ceea ce priveşte atitudinea preşedintelui american Donald Trump, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de blocul european şi dorinţa pentru relaţii mai apropiate între Washington şi Moscova.

Vizita liderului de la Kremlin marchează una dintre puţinele ocazii când acesta a primit o invitaţie de a vizita o ţară UE de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi de la introducerea sancţiunilor UE împotriva Moscovei pentru interferenţa sa în Ucraina.

De asemenea în timpul discuţiilor din Budapesta, referindu-se la problema luptelor recente din estul Ucrainei, Putin a afirmat că speră că autorităţile din Kiev vor lua măsuri ca situaţia să nu se deterioreze şi mai mult.

Germania şi Franţa insistă că sancţiunile impuse împotriva Rusiei nu ar trebui să fie ridicate fără un progres din partea Moscovei în privinţa implementării acordurilor de la Minsk, care urmăresc să soluţioneze conflictul din estul Ucrainei dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale.

În ultimele câteva zile, luptele dintre separatişti şi trupele guvernamentale s-au intensificat, iar oficialii din Kiev au raportat moartea a şapte soldaţi ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor