Georgia - liber la călătorii fără vize în UE

Într-o mişcare considerată istorică de către comisarul UE pentru imigraţie, statele membre ale blocului au ajuns luni la un acord privind ridicarea vizelor de călătorie pentru georgieni. Măsura mai necesită semnături oficiale din partea celor 28 de state membre şi a Parlamentului European.
Mini-steag al Uniunii Europene alături de un mini-steag al Georgiei.
Mini-steag al Uniunii Europene alături de un mini-steag al Georgiei. (Captură Foto)

Statele membre UE au aprobat luni călătoriile fără vize pentru Georgia, după ce s-a convenit asupra unor măsuri de protecţie pentru a preveni orice creştere a numărului de sosiri din fostul stat satelit al Uniunii Sovietice.

Georgia, împreună cu Ucraina, au cerut Uniunii Europene să ridice vizele de călătorie pentru a arăta cetăţenilor celor două state că legăturile apropiate cu UE pot aduce beneficii concrete.

Dimitris Avramopoulos, comisar UE pentru imigraţie, a declarat că decizia marchează “o zi istorică pentru Georgia şi cetăţenii săi”.

“Adoptarea [măsurii] de astăzi reprezintă o recunoaştere a eforturilor uriaşe depuse de autorităţile georgiene şi de poporul georgian pentru a pune în aplicare reforme complexe şi dificile”, a precizat comisarul în capitala georgiană Tbilisi.

“De asemenea, aceste reforme apropie Georgia de standardele UE, facilitând astfel cooperarea cu Uniunea Europeană şi aducând ţara cu un pas mai aproape pe calea sa europeană”, a adăugat el.

Pe baza acordului încheiat, care acum necesită semnături oficiale din partea celor 28 de state membre şi a Parlamentului European, cetăţenii georgieni vor putea călători fără vize timp de 90 de zile în UE în timpul oricărei perioade de 180 de zile.

Acordul nu se aplică Marii Britanii sau Irlandei.

Planul iniţial a cauzat unele temeri că georgienii ar putea abuza de sistem pentru a veni şi rămâne ilegal într-o Uniune Europeană care încă se luptă cu efectele unei crize a imigranţilor izbucnite în 2015.

În decembrie 2016, statele membre au decis să permită reintroducerea cerinţelor pentru vize într-un termen scurt dacă există o creştere puternică a numărului de sosiri din Georgia pe teritoriul UE.