Ordonanţa privind revoluţionarii conţine aberaţii şi erori materiale - Liviu Pop

Un banner afişat în timpul unui protest al revoluţionarilor români în Piaţa Victoriei, 20 decembrie 2011.
Un banner afişat în timpul unui protest al revoluţionarilor români în Piaţa Victoriei, 20 decembrie 2011. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul le-a impus revoluţionarilor să-şi obţină noi certificate pentru a putea beneficia în continuare de indemnizaţii de la stat conţine aberaţii şi erori materiale, "erori impardonabile", a declarat marţi Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, după discuţii cu reprezentanţii celor ce au luptat în revoluţia din 89.

Potrivit B1 TV, Pop le-a promis reprezentanţilor revoluţionarilor că-i va cere premierului Victor Ponta "să fie eliminate acele aberaţii şi erori materiale care, potrivit lui Adrian Sanda (secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Revoluţionarilor n.r.) există" în ordonanţa prin care Guvernul a modificat la finele lui decembrie Legea Recunoştinţei.

Discuţiile lui Pop cu revoluţionarii au avut loc în contextul în care luni sute de revoluţionari au protestat, în faţa Guvernului faţă de obligativitatea de a obţine noi certificate. După protestul de luni, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control să verifice activitatea Secretarului de Stat pentru Revoluţionari începând din 1990, pentru a se putea analiza modul în care au fost acordate certificate de revoluţionar iar Pop i-a invitat pe revoluţionari la discuţii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a discutat mai bine de două ore cu reprezentanţii revoluţionarilor iar la finele întrevederii a declarat că a aflat elemente suplimentare vizavi de anumite nereguli care ar putea fi la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Pop şi-a exprimat speranţa că Ordonanţa criticată de revoluţionari va fi modificată rapid, astfel încât cei îndreptăţiţi să fie plătiţi cât mai repede, mai ales că în buget sunt prevăzute sumele necesare.

"Voi cere premierului să meargă pe procedură de urgenţă în Parlament şi sper ca la mijlocul lunii februarie să fie adoptată legea", a afirmat Pop, adăugând că va susţine în Parlament, alături de colegii săi, aceste reparaţii şi că orice modificare va fi făcută în urma unor dezbateri publice.

De asemenea, Liviu Pop a făcut apel la revoluţionarii care au intrat în greva foamei să înceteze această formă de protest: “Avem de lucru şi împreună trebuie să îndreptăm aceste erori. Nu cred că în acestă perioadă de reparaţii e normal ca dânşii să-şi expună viaţa. Este un interes al tuturor ca cei care în decembrie 1989 au luptat pentru o nouă Românie, o altă Românie, să fie îndreptăţiţi. Printr-o procedură de urgenţă trebuie modificate anumite puncte din această Ordonanţă”, a declar Pop, potrivit stiripesurse.ro

Reamintim că ordonanţa prin care revoluţionarii sunt obligaţi să obţină, pentru a-şi primi indemnizaţiile, un nou certificat de "Luptător cu rol determinant" a fost dată după ce Guvernul a amânat pentru următorii doi ani, până în 2017, plata indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii, prin lege. La momentul respectiv, Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat că este vorba de "o greşeală" a ministerului său şi că va transmite o erată în acest sens la Monitorul Oficial. Erata a fost trimisă şi publicată în Monitor, aşa cum a promis Vâlcov, însă Guvernul a venit şi cu o ordonanţă de urgenţă, stabilind că acei revoluţionari care au condus grupuri de oameni şi au ridicat baricade trebuie să obţină un nou certificat, pentru a-şi primi indemnizaţiile de "recunoştinţă".