Fondator "Doi şi-un sfert", extrădat în România

Mihai Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii în Securitate înainte de '89 şi unul dintre fondatorii celebrului serviciu secret al MAI, "Doi şi-un sfert", va fi extrădat în România din insulele Cayman.
Ana Ion
07.06.2016

alte articole

Mihai Tânjală (Facebook)
Ana Ion
07.06.2016

Justiţia din Cayman a respins vineri ultima cale de apel a lui Tânjală, fost deputat PDSR şi fondator al "Doi şi-un sfert", împotriva extrădării în România, relatează Hotnews.

Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în România, într-un dosar DNA, Tânjală a fost arestat la începutul lunii decembrie de autorităţile insulare, după ce a părăsit Statele Unite şi a apucat să stea un timp în Havana, Cuba. Din Havana, Tânjală s-a îndreptat spre Insulele Cayman fiind blocat atunci când a vrut să treacă în Jamaica, unde i s-a refuzat accesul pentru că era pe lista Interpol. A revenit în Cayman şi, de data asta, a fost arestat, informau, la mijlocul lui decembrie 2015, jurnaliştii de la Rise Project.

La finele lunii decembrie, un tribunal din Cayman a decis ca fostul deputat să fie extrădat în România însă Tânjală mai avea o cale de atac, respectiv să se adreseze Marii Curţi din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanţă/mandat habeas corpus (un principiu în baza căruia orice persoană are dreptul să ştie de ce este arestată sau de ce este acuzată, după care poate fi eliberată pe cauţiune şi, ulterior, să compară în faţa unui judecător), în cazul în care consideră că este închis ilegal. Justiţia i-a respins şi această cale de atac, astfel încât fostul deputat va fi extrădat în România.

Potrivit Rise Project, Tânjală a fost trimis în judecată în 2009 pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro adus statului prin devalizarea Întreprinderii de Construcţii şi Utilaje Grele din Giurgiu printr-o schemă clasică de corupţie ce a permis subevaluarea şi înstrăinarea patrimoniului societăţii.

Condamnat definitiv în 2011, Tânjală a fugit în Florida, Statele Unite, unde şi-a cumpărat un aeroport pentru avioane uşoare. Viza pentru SUA i-a expirat însă pe 15 mai a.c., ceea ce l-a determinat pe fostul parlamentar să fugă în Caraibe.

Înainte de ‘89, Mihai Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii în Securitatea RSR, iar în anii ’90 s-a numărat printre cei ce au pus bazele serviciului secret al Ministerului de Interne, actualul DGIPI, cunoscut îndeobşte ca „Doi şi-un sfert.”

Tânjală a fost implicat şi în privatizarea combinatului chimic Nitramonia Făgăraş, un caz major de corupţie, din epoca fostului premier Adrian Năstase, mai arată Rise Projects.

Anul trecut, Tânjală declara, într-un interviu acordat lui Robert Turcescu - între timp devenit candidat PMP la Primăria Capitalei - că a revendicat proprietăţi de 100 de milioane de euro de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar s-a lovit de piedici din partea fostei preşedinte a ANRP, Crinuţa Dumitrean, urmărită penal în dosarul în care a fost arestată şi Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT şi apropiată a Elenei Udrea.

"Pământuri, case, despăgubiri în bani, pentru că unele dintre ele nu mai erau, au fost vândute de statul român, era vorba de nişte drepturi globale care se ridicau la nişte sume importante, mult peste 100.000.000 de euro", vorbea Tânjală despre proprietăţile pe care susţine că le-ar fi avut de recuperat.

Conform Hotnews, Tânjală s-a plâns că în calea recuperării proprietăţilor s-au pus "Crinuţa Dumitrean împreună cu Mihai Priboi, nepotul lui Ristea Priboi, nu Priboi care a fost la SIE, ci băiatu' lu' frat-su, dar care era tot ofiţer acoperit."

"Am făcut greşeala să-l deconspir, chiar am scris în nişte documente că e ofiţer acoperit şi-au trebuit să-l ia de acolo. (...) Era chiar şeful comisiei de acordare a despăgubirilor. Crinuţa Dumitrean îi cerea voie, nu putea să mişte de el, să-şi facă joburile ei, că trebuia să le facă pe ale lui SIE, prin Priboi Mihai", susţinea Tânjală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor