Iohannis, invizibil în cercurile puterii din SUA

Criticat în România pentru lipsa sa de acţiune şi pentru modul în care "urmăreşte cu atenţie", aparent fără să facă mare lucru, Iohannis este "invizibil" la Washington. De vină ar putea fi... echipa.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.05.2016

Preşedintele Iohannis este "încă invizibil" în cercurile de putere de la Washington, a declarat, într-un interviu Robert Kaplan într-un interviu pentru Hotnews. Inclus de două ori "Top 100 Global Thinkers" întocmit de Foreign Policy, scriitorul şi jurnalistul Robert D.Kaplan a mai opinat că dacă un lider are probleme, acestea sunt cauzate adesea de echipa lui.

"Cred că, din nefericire, nu prea e văzut deloc. Pe de o parte, media din Washington nu e atentă mai deloc la ce se întâmplă în lume - atenţia ei scade tot mai mult. Din acest punct de vedere, media este un dezastru: acoperirea informaţiilor nu doar despre România, ci despre Japonia, Germania etc. este pe ducă. Pe de altă parte, dacă vorbim despre guvernanţii din Washington, cred că ei stiu că România are o situaţie mai bună decât alte guverne din ţările fostului Pact de la Varşovia. Are un guvern pro-occidental clar. Aici nu au problemele cu care se întâlnesc în Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Dar, dincolo de toate acestea, preşedintele nu a lăsat o impresie solidă, într-un fel sau altul. Este încă invizibil.", a declarat Kaplan, întrebat cum este văzut preşedintele român, dl. Klaus Iohannis, în rândul brokerilor de putere din SUA.

Potrivit lui Kaplan, "liderii trebuie să fie judecaţi în funcţie de echipele lor" care joacă un rol important în succesul sau insuccesul liderilor.

"Vorbesc despre calitatea oamenilor pe care îi aduci în poziţii precum şeful administraţiei prezidenţiale, consilierul principal pe teme politice sau afaceri externe... Adesea, când un lider nu este eficient, motivul ţine de echipa sa slabă. Cei mai puternici preşedinţi americani au echipe puternice, au alături oameni într-adevăr puternici, sinceri, care nu se tem să le spună adevărul despre cum merg lucrurile şi care au tot timpul soluţii în minte. Nu am urmărit atent situaţia, dar aş crede că, dacă preşedintele actual nu proiectează putere şi personalitate atât în ţară, cât şi în capitale precum Washington sau Bruxelles, aceasta e din cauză că echipa sa încă nu se ridică la nivelul necesar.", a declarat jurnalistul.

Întrebat ce crede despre echipa lui Iohannis, Kaplan a răspuns că nu îi cunoaşte pe cei din staff-ul preşedintelui însă "dacă un lider are probleme, acestea sunt cauzate adesea de echipa lui."

Interviul acordat de Kaplan lui Iohannis poate fi cititi aici.

Reamintim, în context, că Iohannis a stârnit numeroase controverse legate de modul în care şi-a ales consilierii, una dintre cele mai criticate decizii ale preşedintelui fiind propulsarea lui Dan Mihalache, fost publicist la cotidianul FSN "Azi", fost consilier al premierului Adrian Năstase, fost deputat PSD, fost consilierul liderului liberal Crin Antonescu etc. în fruntea Administraţiei Prezidenţiale.

Controversată a fost şi alegerea pentru Departamentul de Cultură, Culte şi Centenar a lui Sergiu Nistor, acuzat de Nicuşor Dan, că deşi în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Culturii putea să contribuie în 2012, la includerea Roşiei Montane în lista preliminară UNESCO, salvând situl istoric de distrugerea prin minerit cu cianuri, nu a făcut nimic în acest sens. Puteţi citi mai multe despre Sergiu Nistor aici

Nici cooptarea în barca puterii a lui Adrian-George Scutaru, fost consilier de imagine al lui Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, nu a stârnit mult entuziasm. De altfel, Scutaru a dispărut din peisaj repede, fiind pus apoi sub urmărire de DNA.

Una peste alta, nu talentul de a alege oameni este considerată principala calitate a lui Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor