Fitch Rating a degradat ratingul a patru mari bănci greceşti, prezente şi în România

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a plasat, luni, "în incapacitate parţială de plată” patru mari bănci greceşti, prezente şi în România.
(Captură Foto)
Loredana Diacu
01.07.2015

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating a plasat, luni, "în incapacitate parţială de plată” patru mari bănci greceşti, prezente şi în România, relatează digi24.ro.

"Degradarea ratingului NBG (Naţional Bank of Greece), Piraeus, Eurobank şi Alpha reflectă, în opinia Fitch, faptul că aceste bănci au eşuat şi ar fi intrat în incapacitate de plată, dacă n-ar fi fost impus un control asupra capitalului, dată fiind afluxul de retrageri ale depozitelor şi decizia Băncii Centrale Europene din 28 iunie de a nu mări plafonul lichidităţilor de urgenţă pentru Banca Greciei”, precizează agenţia într-un comunicat.

În România mai funcţionează în prezent patru bănci greceşti, Alpha Bank, Bancpost, Banca Românească şi Piraeus. Puse la comun, activele lor reprezintă 12% din sistemul bancar românesc.

Cele patru bănci greceşti din România joacă însă după regulile Băncii Naţionale a României, precizează digi.24.

Comentând situaţia acestor bănci, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu declară joi că acestea sunt persoane juridice române care se supun legilor din România şi că acestea pot face unor evoluţii nefavorabile:

"Pot băncile din România face faţă unor evoluţii nefavorabile? Răspund simplu: da! Pe ce ne bazăm? Rată de solvabilitate este de 17% şi semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a băncilor cu capital elen este bună. Băncile româneşti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele 4 bănci au fie numerar în casă fie titluri de stat care pot fi transformate rapid în numerar. Gradul de acoperire cu provizioane al celor 4 bănci este foarte ridicat, iar calitatea portofoliului de credite este la media întregului sistem. Băncile cu capital elen nu sunt dependenţe de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanţărilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale băncilor româneşti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile încheiate cu acţionarii. Am repetat până la obsesie termenul de bănci româneşti cu capital grecesc. Nu avem bănci greceşti în România", a declarat guvernatorul, citat de capital.ro.

Totodată, Isărescu a mai precizat că acestora bănci nu li se aplică deciziile autorităţilor elene, precum limitarea retragerilor de numerar impuse băncilor în Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor