Femeia care a făcut primul spital din România pentru copii bolnavi de cancer: "M-am hotărât. Candidez"

Oana Gheorghiu (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Loredana Diacu
12.11.2024

Oana Gheorghiu, una din cele două fondatoare ale Dăruieşte Viaţă, asociaţia care a construit cu bani din donaţii primul spital pentru copii bolnavi de cancer din România, anunţă că va candida pentru un post în Consiliul Economic şi Social (CES).

"CES-ul avizează proiecte de lege, elaborează analize esenţiale, semnalează Guvernului şi Parlamentului problemele economico-sociale, emite recomandări şi propune măsuri pentru aplicarea acordurilor internaţionale. Este o platformă prin care putem fi auziţi şi putem influenţa în mod direct politicile publice. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de o voce puternică a societăţii civile în CES, pentru a ne asigura că interesele oamenilor, nu doar ale politicienilor, sunt pe masa deciziilor", îşi explică Oana Gheorghiu decizia.

Ea atrage atenţia că ONG-urile sunt cele care susţin şi votează candidaţi şi le cere organizaţiilor nonguvernamentale din ţară să se implice pentru a îi alege pe cei ce vor avea un rol atât de important pentru ceea ce se întâmplă în materie de politici publice.

Redăm postarea Oanei Gheorghiu

M-am hotărât. Candidez.

De-a lungul timpului, am fost întrebate, şi eu, şi Carmen, de ce nu intrăm în politică, unii considerând că de acolo am putea face mai mult. Eu cred, însă, că locul meu este aici, alături de societatea civilă, unde am libertatea de a influenţa politicile publice şi de a pune pe agenda autorităţilor problemele reale, problemele de la firul ierbii.

Anul viitor va fi unul dificil pentru noi toţi – cetăţeni, companii, ONG-uri. Va fi anul în care vom achita „nota de plată” a distracţiei electorale, iar resursele bugetare vor fi căutate în orice colţ posibil. Noul Parlament va trebui să creeze legi care să sprijine Guvernul, iar asta va aduce provocări.

Există însă un organism, despre care se ştie prea puţin, dar care poate avea un rol crucial în influenţarea şi susţinerea iniţiativelor legislative bune şi în descurajarea celor care împovărează cetăţenii, mediul de afaceri sau sfidează bunul simţ. Acest organism este Consiliul Economic şi Social, sau pe scurt, CES.

CES-ul avizează proiecte de lege, elaborează analize esenţiale, semnalează Guvernului şi Parlamentului problemele economico-sociale, emite recomandări şi propune măsuri pentru aplicarea acordurilor internaţionale. Este o platformă prin care putem fi auziţi şi putem influenţa în mod direct politicile publice.

Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de o voce puternică a societăţii civile în CES, pentru a ne asigura că interesele oamenilor, nu doar ale politicienilor, sunt pe masa deciziilor. De aceea, anul acesta, pentru prima oară, Dăruieşte Viaţă s-a înscris pe platforma Vot ONG. De aceea, eu am decis să candidez pentru a reprezenta sănătatea în CES.

Avem nevoie de o nouă lege a sănătăţii, una care să înlocuiască legea din 2006, modificată de peste 4000 de ori şi devenită incoerentă şi greu de aplicat. Avem nevoie de o lege care să aducă reformă reală, să pună accentul pe cetăţean, pe pacient şi pe cadrele medicale.

În cei 15 ani de proiecte în sănătate, alături de Carmen Uscatu şi de colegele noastre, am învăţat enorm despre sistem: ce funcţionează, ce nu, ce putem învăţa de la alte ţări şi cum putem adapta soluţiile de succes. Vreau să folosesc această experienţă pentru a contribui la o schimbare reală, reprezentând politicile de sănătate în CES.

Îndemn ONG-urile din România să se înscrie pe platforma Vot ONG (termenul limită este 15 noiembrie) şi să participe la alegerea reprezentanţilor în CES. Din cele peste 100.000 de ONG-uri existente în ţară, doar 95 sunt înscrise, iar ăsta nu e un lucru bun. Cu cât sunt mai multe ONG uri active, cu atât mai puternici şi mai legitimi sunt reprezentanţii lor în CES. Doar prin implicare putem deveni o voce puternică, o voce care să fie ascultată şi care să determine dezbatere publică sănătoasă, în locul populismului ieftin şi păgubos.

Pentru a-mi fi acceptată candidatura, am nevoie de susţinerea a 10 ONG-uri. Doar aşa pot intra în competiţia pentru singurul loc dedicat sănătăţii. Vă rog, aşadar, să fiţi alături de mine în acest demers. Împreună putem pune sănătatea pe lista de priorităţi a României!

Şi încă o informaţie, fiecare ONG înscris pe platformă poate vota mai mulţi candidaţi. Aşa că indiferent de votul vostru, înscrieţi-vă pe platformă şi alegeţi-vă reprezentanţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor