Federal Reserve creşte rata dobânzii de referinţă pentru prima dată din 2006

A fost descrisă ca fiind cea mai importantă decizie a Federal Reserve pentru o întreagă generaţie, în condiţiile în care analiştii se tem că mişcarea ar putea declanşa o recesiune globală.
(Mario Tama / Getty Images)
Andrei Popescu
17.12.2015

După cum era de aşteptat, Federal Reserve a decis să crească rata dobânzii de referinţă pentru prima dată în aproape un deceniu.

Rata dobânzii Băncii Centrale Americane (sau Federal Reserve) a fost crescută cu un sfert de procent, ajungând la un nivel cuprins între 0,25 şi 0,50%.

Pieţele financiare şi majoritatea analiştilor s-au aşteptat la o creştere modestă, prima din iunie 2006. Federal Reserve (Fed) a declarat anterior că va creşte costurile pentru împrumuturi când a observat o revenire constantă a economiei. Preşedinta Fed, Janet Yellen, a indicat anterior că va avea loc o astfel de creştere până la sfârşitul acestui an, susţinând că situaţia ar putea deveni şi mai gravă dacă se va aştepta mai mult.

Mişcarea, care are loc după o întâlnire de două zile a factorilor de decizie politică din cadrul Fed, este văzută ca un semn că Federal Reserve nu mai poate susţine artificial economia americană în timp ce motorul economiei mondiale eşuează să înregistreze o revenire.

În timpul crizei, rata dobânzii de referinţă a fost menţinută la un nivel scăzut pentru a încerca să se stimuleze economia afectată, conform Euronews.

Şomajul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani – aproximativ 5% conform Departamentului american al Muncii – în timp ce inflaţia a rămas blocată la cele 2 procente ale Fed.

Încetinirea creşterii economice chineze, devalorizarea yuanului şi scăderea preţurilor la petrol au perturbat pieţele care, în general, au reacţionat pozitiv la anunţul făcut de Federal Reserve.

Oficialii Fed au indicat că vor rămâne prudenţi pentru a susţine fragila recuperare economică.

Această creştere iniţială a ratei dobânzii nu plasează Fed în aceeaşi barcă cu alte bănci centrale care se chinuie să îşi stimuleze economiile şi să genereze o creştere.

Unii analişti au susţinut că economia nu a fost pregătită tocmai acum pentru o creştere a ratei dobânzii, adăugând că Federal Reserve forţează nota. Unul dintre riscuri ar putea fi acela că ratele mai mari ar putea determina de asemenea o creştere a valorii dolarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor