Deutsche Bank desfiinţează mii de locuri de muncă. Înregistrează pierderi record de 6,2 miliarde de euro
alte articole
Deutsche Bank a anunţat joi că plănuieşte să elimine 9.000 de locuri de muncă şi să se retragă din 10 ţări. Gigantul german în domeniul bancar şi-a dezvăluit planul pentru cea mai amplă restructurare a activităţii sale din ultimii ani, ca urmare a unei pierderi record înregistrate în trimestrul al treilea.
Schimbarea anunţată de Deutsche Bank face parte din efortul noului co-director general John Cryan de a crea o bancă mai flexibilă şi mai curată, după ce luni de zile aceasta a fost prinsă în scandaluri, înregistrând o performanţă slabă. Discutând duminică despre reorganizarea băncii, Cryan a declarat că noul plan – numit Strategy 2020 – urmăreşte “să creeze o bancă mai bine controlată, mai eficientă şi mai concentrată”.
Restructurarea a fost în general parte bine primită de acţionari şi de organismele de regularizare, care au cerut de mult timp schimbări fundamentale în cea mai mare bancă a Germaniei, susţine Deutsche Welle.
John Cryan a declarat că, de asemenea, Deutsche Bank îşi va închide operaţiunile în zece ţări şi îşi va reduce forţa de muncă – o decizie anticipată să producă economii de aproximativ 3,8 miliarde euro.
Pe lângă cele 9.000 de concedieri – dintre care 4.000 vor avea loc în Germania – banca a anunţat că plănuieşte să reducă posturile sale cu normă întreagă de la 103.000 în prezent la aproximativ 77.000 până în 2018. În plus, Deutsche mai plănuieşte să rupă legăturile cu 6.000 de furnizori de servicii externe.
“Aceasta nu este niciodată o sarcină uşoară. Promit că vom avea mare grijă în acest proces, şi vom merge înainte împreună cu reprezentanţii angajaţilor”, a declarat Cryan.
Pierdere record
Anunţul privind reducerile de personal a venit în aceeaşi zi în care cea mai mare bancă germană a raportat pierderi de 6,6 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, pe fondul deprecierii valorii activelor şi creşterii sumelor pentru acoperirea litigiilor, conform Agerpres.
Aceste pierderi nu au luat prin surprindere analiştii, care de fapt s-au aşteptat la o situaţie mai rea. La începutul lunii octombrie, Deutsche Bank a avertizat investitorii că aşteaptă o pierdere netă de 6,2 miliarde de euro în trimestrul al treilea, cauzată, parţial, de numărul mare de acuzaţii şi procese. Banca este implicată în prezent în aproximativ 6.000 de litigii diferite. În luna aprilie, banca a fost de acord să plătească o amendă record de 2,5 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro) ca parte a unei înţelegeri într-un caz legat de manipularea dobânzilor Euribor şi Libor (London Interbank Offered Rate) în perioada 2005-2009.
Câştigurile băncii au fost afectate şi de amortizările de capital în valoare de 5,8 miliarde de euro. În plus, banca a trebuit să pună deoparte 1,2 miliarde de euro pentru diverse litigii şi a trebuit să acopere o pierdere în valoare de 600 milioane de euro înregistrată de acţiunile sale de la Hua Xia Bank.
În acelaşi timp, “veniturile noastre au fost afectate de condiţiile de piaţă provocatoare, cu rate ale dobânzii mici şi cu o nesiguranţă care planează asupra politicii Fed-ul (U.S. Federal Reserve) pentru rata dobânzilor”, a declarat Cryan.
În timp ce mulţi acţionari vor vedea aceste schimbări ca fiind necesare, au existat alte anunţuri care vor tensiona puţin lucrurile. Înainte să îşi prezinte noua strategie, Comitetul de Administrare al băncii a anunţat că va reţine toate dividentele pentru perioada 2015-2016. Comitetul şi-a apărat mişcarea ca fiind o măsură necesară pentru a reduce costurile şi pentru a atinge obiectivele din 2020. Totuşi, banca, a declarat că speră să fie capabilă să reînceapă să plătească dividentele în 2017.
Cu toate acestea, acţionarii ar putea simţi un oarecare confort în faptul că Cryan a avertizat că directorii executivi nu vor fi cruţaţi, adăugând că nu este acceptabil ca aceştia să nu suporte o parte din costurile suferite de bancă.