FMI adaugă oficial moneda chineză în coşul de rezerve
alte articole
“Decizia Comitetului executiv de a include renminbi în coşul Special Drawing Rights (SDR sau Drepturi Speciale de Tragere) este un punct de cotitură important în privinţa integrării economiei chineze în sistemul financiar global”, a susţinut Christine Lagarde, şefa FMI.
Decizia comitetului a fost doar o formalitate, după ce membri ai FMI declaraseră deja într-un raport din 13 noiembrie că susţin includerea yuanului.
Coşul de valute SDR este rezerva valutară a FMI şi fiecare membru al fondului primeşte o parte alocată sau poate cumpăra noi drepturi, dar drepturile în sine nu au o susţinere monetară reală.
Aceste drepturi pot fi schimbate pe una sau pe toate valutele din coş la o rată de schimb determinată de FMI. Până acum, doar dolarul american, moneda euro, lira sterlină şi yenul japonez au făcut parte din coş.
Yuanul chinez va fi inclus în mod concret începând cu 1 octombrie 2016. Această măsură este o excepţie de la politica Fondului de a adăuga o nouă valută în ziua de 1 ianuarie a anului imediat următor luării deciziei de acceptare a monedei respective. FMI reevaluează compoziţia coşului SDR la fiecare 5 ani, inclusiv în 2015.
Pentru a intra în SDR, China a adoptat unele reforme în 2015 pentru ca yuanul să poată fi folosit pe plan mai extins, aceasta fiind una dintre condiţiile de a face parte din coş.
China a permis un acces mai mare la piaţa sa de obligaţiuni şi a liberalizat parţial raza de tranzacţionare pentru moneda proprie.
Totuşi, multe surse din interior consideră că este vorba de o decizie politică, în condiţiile în care yuanul chinez calcă pe urmele dolarului canadian şi australian în privinţa utilizării ca rezerve bancare centrale, de exemplu, însă niciuna dintre cele două valute nu fac parte din SDR.
Câţiva diplomaţi din Beijing au declarat pentru Financial Times că guvernul chinez a făcut lobby ca alte ţări să susţină includerea yuanului, indiferent de criteriile normale.
În plus, reformele nu au fost testate suficient. “Dacă eu aş fi fost FMI, aş fi dorit să dispun de o perioadă mai lungă de timp pentru a analiza aceste reforme în practică”, susţine Fraser Howie, autor al cărţii Red Capitalism. “Nu poţi să ai pur şi simplu o monedă tranzacţionată liber doar pentru că aşa vrei tu. Cum va răspunde China în momente de criză?”
“Pe hârtie, intrarea în SDR semnifică faptul că FMI consideră că renminbi este utilizată liber. În realitate, China menţine controale de capital”, scrie Chang Liu, economist la Capital Economics.
“Este foarte clar faptul că [personalul şi conducerea FMI] doresc să nu încalce regulile ci să le relaxeze”, a declarat Eswar Prasad, un fost şef al echipei pentru China din cadrul FMI, pentru Financial Times.
China şi-a construit de ceva timp o influenţă asupra unor instituţii conduse de SUA, precum FMI.
“Cred că ei [chinezii] vor să intre în clubul jucătorilor mari, respectiv FMI şi Banca Mondială. Cred că motivul pentru care ei construiesc noi instituţii precum Banca Asiatică pentru Infrastructură şi Dezvoltare (AIIB) este acela de a aplica presiune pe instituţiile controlate de SUA”, a declarat Ronald Stöferle, director general al European Asset Manager Incrementum.
Impactul real al includerii yuanului în SDR asupra pieţei va fi totuşi mic.
“Pentru unii această [măsură] ar putea avea o importantă simbolică, dar noi credem că [includerea yuanului în SDR] va influenţa foarte puţin cererea valutară”, scrie Liu.
Deoarece SDR este doar o unitate de cont şi nu sunt tranzacţionaţi bani până când membrii FMI încep să îşi schimbe SDR-urile pe renminbi, nu vor exista investiţii sau tranzacţii suplimentare în moneda chineză. Având în vedere antecedentele, membrii FMI aproape niciodată nu îşi folosesc părţile alocate în SDR.
În plus, China nu va obţine mai multe drepturi de vot în cadrul structurii FMI pentru luarea deciziilor. O astfel de acţiune este diferită de reevaluarea coşului SDR.
Există totuşi un alt beneficiu mai tangibil.
“China este singura ţară care nu s-a implicat într-o devalorizare competitivă la nivel mondial. Dacă yuanul lor nu ar fi fost acceptat în SDR, atunci ar fi urmat o devalorizare unică de mare amploare. Această mişcare ar fi putut cauza o criză economică reală care ar fi afectat pieţele reale de active”, a declarat Diana Choyleva, economist şef la Lombard Street Research.