Tic-tac. Legea salarizării unitare, undă verde de la Comisia Juridică a Senatului

În timp ce peste 20.000 de angajaţi de la Finanţe au declanşat greva spontană, revoltaţi că legea salarizării unitare le va aduce reducerea lefurilor iar Opoziţia ţipă că promisiunile PSD nu sunt sustenabile, Comisia Juridică a Senatului a dat, luni, undă verde acestei legi.
Ana Ion
15.05.2017

alte articole

Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Ana Ion
15.05.2017

Comisia Juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil pentru controversatul proiect de Lege privind salarizarea unitară, proiect care, pe lângă faptul că e văzut drept nesustenabil de specialişti şi opoziţie, în plus a stârnit şi revoltă în rândurile unora dintre bugetari.

Pentru aviz favorabil au votat şase senatori PSD-ALDE în timp ce PNL şi USR au votat împotrivă, acuzând lipsa unui studiu al impactului bugetar.

”Poziţia grupului parlamentar PNL este aceea că nu putem aviza proiectul în lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare în orb. Motiv pentru care luaţi act că senatorii din Comisia juridică ai PNL se vor opune avizării pozitive", a declarat senatorul PNL Fenechiu, citat de Mediafax, în şedinţa Comisiei juridice a Senatului.

La rândul său, senatorul George Dircă (USR) a reamintit şi el că legea salarizării nu este sustenabilă pe termen lung.

”Nu există un studiu de impact bugetar şi aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă. Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situaţie similară anului 2010, în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanţă în grilele salariale. Practic vom avea costuri şi mai mari la o eficienţă mult mai scăzută. Poziţia noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a susţinut Dircă.

Senatul este prima cameră sesizată, for decizional pe acest proiect fiind Camera Deputaţilor.

Reamintim că astăzi când reprezentanţii Puterii dădeau undă verde acestei legi, 22.000 de salariaţi din toată ţara ai sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice au oprit lucrul şi au luat parte la un protest spontan revoltaţi că odată cu legea salarizării salariile le scad, în medie, cu 10-35%. Cu ei s-au solidarizat şi vameşii.

Mai merită menţionat că legea salarizării unitare este văzută ca o bombă cu ceas menită să arunce la un moment dat în aer bugetul, căci numeroasele măriri de salarii promise de PSD pentru unele categorii de bugetari nu sunt sustenabile. Într-un interviu acordat recent Epoch Times senatorul PNL Florin Cîţu avertiza că această lege este gândită pornind de la premiza că vom avea creştere economică de 5,2% în următorii 30 de ani, ceea ce este imposibil. Clădit pe premize false, acest proiect va sfârşi prin a se întoarce împotriva cetăţenilor, susţinea Cîţu.

"Problema este următoarea, să presupunem că anul asta ai (creştere n.r.) 5,2%, foarte bine! Este fantastic să ai creştere economică anul ăsta. Problema este că Legea salarizării unitare este făcută să ai 5,2% în următorii 30 de ani, ceea ce este imposibil, nici în următorii 5 ani nu poţi să ai aşa ceva, deşi ei au în plan de guvernare!", a explicat Cîţu.

Şi aici este problema cu această Legea a salarizării unitare, că presupune nu doar în 2017 să ai creştere economică de 5,2%, presupune încă 5 ani după aceea o creştere de 5,5%, nu doar 5,2 – 5,5%! Adică accelerăm.

Şi aici ar trebui să fim foarte atenţi, pentru că un singur an care îţi duce economia cu creştere, nu ştiu, cu 4% sau cu 3,5, îţi creşte deficitul automat. Automat! Chiar dacă tu creşti cu 3,5% şi ai spune “vai, ce bine că noi creştem!”, nu, te duci cu un deficit mai mare. Şi Doamne fereşte să ai un an în care să ai recesiune, ajungi cu un deficit automat la 8, 9, 10% şi deficit de 10% înseamnă aproape dublarea datoriei publice în doar câţiva ani de zile.", a explicat Cîţu pentru Epoch Times.

Dacă vom ajunge într-o astfel de situaţie, cel mai mult vor avea de suferit bugetarii, adică exact cei cărora li se adresează acum legea salarizării unitare.

"Avem două efecte într-o recesiune. În sectorul privat, pentru că e mult mai uşor, avem şomaj care creşte imediat, deci oamenii îşi pierd locul de muncă. În sectorul public vom vedea ori tăieri de salarii ori oameni care să fie daţi afară. E foarte greu să faci reformă sectorului public când ai recesiune. Şi atunci vom vedea iar tăieri de salarii.

Deci ceea ce face această lege, îi vulnerabilizează exact pe cei cărora astăzi le promite. Le promite că le dă salarii şi pensii mai mari, dar într-o criză ei vor fi primii care vor suferi, pentru că nu ai de unde altfel să iei. Până la urmă, este totul o ecuaţie care trebuie închisă. Un deficit de 10% ori nu îl plăteşti şi dai faliment, ori îl plăteşti cu dobânzi foarte mari. Şi atunci dacă îl plăteşti cu dobânzi de 14% se adaugă, se adăugă, undeva trebuie să tragi linie.

Şi, din păcate, sectorul privat se ajustează automat. Ştim că ei îşi dau oamenii afară. Asta este. Sectorul public va suferi exact ca în 2010 pentru că nu sunt alte alternative, nu ai ce să faci altceva.!", a explicat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor