Comisia Europeană: Proiectul legii salarizării unitare, un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale

În timp ce Dragnea şi Grindeanu o ţin una şi bună că economia creşte aşa că PSD îşi va permite să mărească pensii, salarii etc., Comisia Europeană susţine contrariul.
Comisia Europeană (Facebook)
Loredana Diacu
11.05.2017

Comisia Europeană (CE) şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti şi deficitul public pe acest an şi trage un serios semnal de alarmă că proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa obiectivelor fiscale.

Astfel, potrivit previziunilor economice de primăvară publicate joi de Executivul comunitar, economia românească ar urma să înregistreze un avans de abia 4,3% în 2017, sub estimările cuprinse în previziunile din iarnă care indicau o creştere a PIB de 4,4% şi considerabil sub 5,2% atât cât era în programul de guvernare PSD. Reamintim că nu mai demult de ieri, premierul Grideanu anunţa la Antena 3 că Guvernul păstrează ţinta de creştere economică pentru 2017 la 5,2%, ceea ce confirmă că măririle de salarii, reducerile de taxe etc. operate de PSD sunt sustenabile.

În ceea ce priveşte anul 2018, CE şi-a menţinut estimările potrivit cărora avansul economiei româneşti urmează să încetinească la 3,7%.

"Creşterea reală a PIB este estimată să rămână solidă, pe fondul relaxării fiscale şi majorărilor salariale (...) Deficitul bugetar va continua să crească din cauza reducerilor de taxe şi majorării cheltuielilor publice", se arată în raportul Comisiei Europene citat de Agerpres.

CE mai avertizează că, potrivit noilor estimări, deficitul public ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,8% din PIB. Comisia Europeană şi-a revizuit şi în acest caz estimările faţă de luna februarie, când prognoza un deficit de 3,6% din PIB în 2017 şi unul de 3,9% din PIB în 2018, arată sursa citată.

Proiectul legii salarizării unitare reprezintă un risc semnificativ la adresa estimărilor fiscale, cu un impact potenţial de până la 2% din PIB asupra balanţei guvernamentale în 2018", avertizează CE.

În ceea ce priveşte inflaţia, CE estimează că aceasta va creşte gradual şi va reveni în intervalul ţintă al BNR ca urmare a cererii interne robuste, noilor majorări salariale şi a noilor stimulente fiscale.

"Rata medie anuală a inflaţiei este preconizată să revină în teritoriul pozitiv în 2017 (1,1%) şi să continue să crească până la 3% în 2018", susţin oficialii europeni.

Comparativ, în estimările publicate în luna februarie, CE estima că inflaţia medie anuală va ajunge la 1,6% în 2017 şi la 2,9% în 2018. Principalul risc în materie de inflaţie este posibilitatea unor noi stimulente fiscale, ceea ce ar putea creşte cererea internă pe termen scurt în dauna sustenabilităţii finanţelor publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor