Liberalul Cîţu cere amânarea avizului pentru legea "salarizării unitare": "Nu vrem să destabilizăm economia!"

Deşi legea salarizării unitare ar urma să aibă efecte importante şi pe termen lung, iniţiatorii nu au inclus în expunerea de motive un calcul al impactului asupra bugetului.
Florin Cîţu (Facebook)
Loredana Diacu
11.05.2017

Senatorul PNL Florin Cîţu anunţă că va propune, joi, în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital de la Senat, amânarea avizului pentru legea "salarizării unitare", lege care, reamintim, este considerată a avea "potenţialul" de a-i atrage României soarta Greciei.

Cîţu invocă trei motive pentru care va cere retragerea acestui proiect. Primul dintre acestea constă în faptul că deşi această lege ar urma să aibă un efect uriaş şi pe termen lung, iniţiatorii nu au inclus în expunerea de motive un calcul al impactului asupra bugetului:

Într-o lege aşa de importantă, unde se vehiculează tot felul de cifre ameţitoare în spaţiul public, deşi iniţiatorii, parlamentarii PSD, ne spun că legea intră în vigoare de la 1 Iulie 2017, impactul bugetar pentru 2017 nu este calculat. SI nici pentru anii următori, până în 2022. Îl stiu doar trei persoane, Darius (Vâlcov, fostul ministrul colecţionar de tablouri intrat în vizorul DNA n.r), Olguţa (Vasilescu n.r.) şi Liviu (Dragnea n.r.). Suntem la comisia de buget finanţe şi eu sper că înţelegem respoansabilitatea cu care ne-au înzestrat cetăţenii în ceea ce priveşte administrarea banului public. Cum să dăm un aviz pentru această lege fără să avem aceste calcule?", scrie Cîţu, pe Facebook.

Un alt doilea motiv este legat de punctul de vedere al Guvernului:

Guvernul a trimis un punct de vedere. Din păcate punctul de vedere al guvernului ia în calcul un scenariu care în acest moment nu există. În acest moment există o iniţiativă propusă de mine care reduce contribuţiile sociale de la 39.3% la 32%, impozitul pe venit şi profit la 10% şi transferă plată contribuţiei pentru şomaj în sarcina angajatului. Dar nu acest scenariu este luat în calcul de guvern", precizează Cîţu.

Nu în ultimul rând, liberalul reaminteşte că legea promovată de liberali adaugă un deficit uriaş bugetului.

Aşa cum arată acum legea în 2017 adăugăm la deficit 4 miliarde lei, 0.5% din PIB şi în 2018 10 miliarde lei, cam 1.6% din PIB. Nu avem spaţiu fiscal pentru aşa ceva nici în 2017 şi nici în 2018. Vă rog să vă uitaţi în strategia fiscal bugetară şi în programul de convergenţă. Eu sper că înţelegem importanţa acestei legi şi nu vrem să destabilizăm economia sau să fim forţaţi să reducem salariile peste câţiva ani", susţine Cîţu.

În consecinţă, senatorul PNL propune amânarea avizului în comisie pentru această lege până când vin datele de la guvern pe actualul Cod Fiscal şi iniţiatorii vin şi ei cu un calcul al impactului asupra bugetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor