Un cardinal din Birmania acuză Beijingul: "Partidul Comunist Chinez este vinovat de pandemie"


Charles Maung Bo, arhiepiscop de Yangon, Myanmar
Charles Maung Bo, arhiepiscop de Yangon, Myanmar (Facebook - Cardinal Charles Maung Bo )

Un arhiepiscop din Yangon a criticat în termeni extrem de duri autorităţile chineze pentru că au redus la tăcere medicii, jurnaliştii şi intelectualii care dădeau alarma deja din decembrie în legătură cu pericolul virusului Wuhan. El afirma că "poporul chinez este prima victimă a regimului".

„Regimul Partidului Comunist Chinez este primul responsabil de pandemia coronavirusului. Prin ceea ce a făcut şi ceea ce nu a făcut provoacă pagube în întreaga lume, iar cine plăteşte cel mai scump acest lucru este poporul chinez - prima victimă a virusului şi prima victimă a acestui regim represiv”, a fost acuzaţia lansată la adresa regimului comunist de la Beijing de către cardinalul Charles Bo, arhiepiscopul Yangonului, într-o declaraţie publicată pe site-ul diecezei sale.

Pentru prima dată de la începutul epidemiei de Covid-19 care a izbucnit în Wuhan în regiunea Hubei, un înalt prelat se revoltă la adresa regimului comunist chinez, considerându-l responsabil la nivel mondial pentru daunele umane şi economice pe care le provoacă pandemia, informează tgcom24.

Acuzându-l în mod direct pe „omul puternic Xi [Jingping]”, cardinalul Bo aminteşte modul în care autorităţile chineze au redus la tăcere medicii, jurnaliştii şi intelectualii ce avertizaseră deja din decembrie asupra pericolului, preferând să lase să mai treacă o lună până să decidă izolarea localităţilor Wuhan şi Hubei la 23 ianuarie.

Bo afirmă că „dacă China ar fi acţionat responsabil cu una, două sau trei săptămâni mai devreme, numărul de persoane infectate cu virusul ar fi fost cu 66%, 86% şi respectiv 95% mai mic. %“, citând un studiu de la Universitatea din Southampton.

Pornind de la acuzaţiile de provocare a pandemiei şi de la cererile de „scuze şi plata daunelor pentru distrugerea cauzată”, cardinalul examinează „neglijenţa şi represiunea criminală” venită din partea regimului comunist chinez, care oprimă libertatea religioasă, distruge mii de biserici, practică recoltarea forţată de organe, suprimă libertatea avocaţilor, dizidenţilor, intelectualilor. Pe scurt, Bo subliniază că Partidul Comunist Chinez este o ameninţare pentru întreaga lume şi avertizează oamenii şi liderii politici în acest sens.