Organizaţie londoneză: China poate fi dată în judecată pentru 6500 de miliarde din cauza dezastrului produs de virusul Wuhan

Se prefigurează deja sume enorme ca daune imputabile Partidului Comunist
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

China ar trebui să fie trimisă în judecată pentru daune de trilioane de dolari pentru că a acoperit iniţial pandemia virusului Wuhan, care a provocat deja peste 60.000 de morţi şi mii de miliarde de dolari în daune economice, susţine un raport.

Studiul estimează că daunele s-ar situa la cel puţin 3,2 trilioane lire sterline (6,5 trilioane USD) cheltuite de către naţiunile G7 pentru a-şi susţine economiile interne, după ce numeroase guverne şi-au forţat cetăţenii să rămână acasă pentru a putea încerca să stăvilească răspândirea bolii.

Oficiali chinezi de rang înalt, inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, au susţinut teorii bizare şi nefondate că virusul a fost adus la Wuhan de către armata Statelor Unite, părăsind varianta iniţială a regimului comunist chinez conform căreia virusul ar fi apărut într-o piaţă de fructe de mare - Huanan - din Wuhan, unde erau comercializate animale sălbatice vii.

Potrivit raportului Compensări pentru coronavirus? realizat de think thank-ul conservator londonez The Henry Jackson Society, China ar putea fi trimisă în judecată pe cel puţin 10 căi legale, inclusiv pe baza Regulamentului Sanitar Internaţional care a fost convenit după scandalul cauzat de China cu prilejul epidemiei de SARS - incident pe care China a încercat, de asemenea, să-l muşamalizeze.

Raportul susţine că dacă Beijing-ul ar fi furnizat informaţii exacte din timp, „epidemia nu ar fi ieşit din China”.

China a raportat boala către Organizaţia Mondială a Sănătăţii abia la 31 decembrie, deşi primele documente oficiale care atestă că regimul avea cunoştinţă despre cazuri ale unei epidemii ciudate au apărut prima oară pe 17 noiembrie, conform South China Morning Post. La jumătatea lunii ianuarie, China tot mai susţinea că boala nu se transmitea de la om la om - când, de fapt, datele înregistrate arătau cu totul altceva.

Medicii care au avertizat publicul de pericolul epidemiei - inclusiv Li Wenliang, acum decedat - au fost admonestaţi sau arestaţi. Unii dintre avertizori atrăgeau atenţia la începutul lunii ianuarie că existau dovezi, potrivit cărora boala se răspândea printre oameni, înainte de această dată.

Raportările realizate de South China Morning Post au citat documente guvernamentale chineze care identificaseră aproape 200 de cazuri de coronavirus până pe 27 decembrie.

Reglementările internaţionale privind sănătatea impun ca naţiunile să monitorizeze şi să comunice cu celeritate date referitoare la răspândirea, gravitatea şi transmiterea oricăror agenţi patogeni care sunt potenţial transmisibili la nivel internaţional.

Henry Jackson Society a declarat că regimul comunist chinez a făcut exact opusul, acoperind date şi pedepsind medicii care au căutat să spună adevărul.

Organizaţia a cerut unei coaliţii de ţări să lanseze acţiuni comune, din cauza obişnuinţei regimului chinez de „a răspunde agresiv ameninţărilor pe scena mondială”.

„Acţiunea va necesita atât curaj, cât şi solidaritate globală”, se arată în raport.

"În răspunsul său iniţial la epidemie, guvernul local al oraşului Wuhan şi provinciei Hubei au încălcat Regulamentul [Sanitar Internaţional] ... responsabilitatea se ridică la vârful regimului".

"Pare mai mult decât probabil că răspunsul Partidului Comunist Chinez la COVID-19 a încălcat dreptul internaţional", a spus acesta.

Raportul atrage atenţia că, deşi depunerea unui litigiu în temeiul Regulamentului Sanitar Internaţional nu ar avea precedent, există un cadru legal în structurile OMS pentru a permite un astfel de proces.

Alte opţiuni ar putea implica utilizarea Curţii Internaţionale de Justiţie şi a Curţii Permanente de Arbitraj, a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a tratatelor de investiţii bilaterale şi chiar a Convenţiei Naţiunilor Unite privind dreptul maritim.

Raportul a mai afirmat şi că instanţele interne şi curţile chineze pot fi posibile căi - ceea ce este greu de crezut dată fiind lipsa independenţei justiţiei, sistemul fiind complet controlat de regimul comunist chinez.

Coautorul raportului, Matthew Henderson, a declarat că poporul chinez este, de asemenea, victimă a neglijenţei guvernului.

"Sunt victime nevinovate, ca şi ceilalţi dintre noi. Aceasta este vina Partidului Comunist Chinez", a spus el. "Partidul Comunist Chinez nu a învăţat nicio lecţie în ceea ce priveşte eşecul său în epidemia SARS".

„Gafele, minciunile şi dezinformarea repetate, care au apărut în faza iniţială a răspunsului la epidemia de COVID-19, au avut deja consecinţe mult mai mortale".

"Calculând costul pagubelor cauzate economiilor avansate şi asamblând o serie de procese juridice posibile la care poate recurge ordinea bazată pe reguli, oferim o cale prin care lumea liberă poate cere compensaţii pentru prejudiciul îngrozitor pe care Partidul Comunist Chinez l-a adus", a spus Henderson.