Agenţie a UE aprobă insecte pentru consum uman

Noul dvs. burger
Noul dvs. burger (Pixabay.com)

Agenţia europeană pentru Siguranţa Alimentelor a aprobat vânzarea de insecte ca „aliment nou”, astfel că acestea ar putea fi produse în masă pentru consumul uman pe întregul continent până la sfârşitul anului.

„Proiectul are şanse mari să i se dea undă verde în următoarele săptămâni”, a declarat pentru The Guardian secretarul general al Platformei internaţionale a insectelor pentru alimente şi furaje, Christophe Derrien.

Începând cu 1997, UE a solicitat o clasificare a „alimentelor inedite” pentru a permite vânzarea produselor care nu sunt consumate în mod tradiţional de oameni, dar care pot avea valoare nutritivă. Vânzarea de insecte a fost interzisă în ţări precum Spania, Franţa şi Italia de peste două decenii.

Cu toate acestea, odată cu aprobarea, producţia în masă a alimentelor bazate pe insecte urmează să crească în cursul acestui an. Lăcustele, greierii, şi viermii pot apărea pe rafturile supermarketurilor până în toamnă.

Christophe Derrien aşteaptă cu nerăbdare vânzarea de insecte, atât ca sortimente de sine stătătoare, cât şi încorporate în produsele existente, argumentând că acestea sunt o sursă excelentă de proteine, iar producţia lor nu dăunează planetei.

„Produsele finite variază de la insecte întregi care se pot servi ca aperitiv sau ca gustări la insecte procesate în baruri sau paste sau burgeri din insecte”, a declarat acesta.

Aşa cum am evidenţiat anterior, consumatorii de insecte au fost puternic promovaţi de instituţiile culturale şi mass-media în ultimii ani.

Crahul financiar care va fi generat, probabil, ca urmare a pandemiei de virus Wuhan, are ca efect stimularea programului.

Acesta este motivul pentru care publicaţiile globaliste, precum The Economist, au promovat ideea consumului de insecte.