China a măsluit conştient statisticile epidemiei de virus Wuhan - raport al agenţiilor americane de informaţii
focus
alte articole
La o zi după ce China a raportat peste 1.500 de cazuri „asimptomatice” suplimentare, despre care autorităţile au spus că n-au fost prinse în statisticile oficiale ale cazurilor de virus Wuhan, un raport înaintat Casei Albe acuză China de măsluirea statisticilor privind epidemia de virus Wuhan.
Raportul, care a fost transmis presei americane de către înalt oficiali de la Casa Albă, a dezvăluit că agenţiile de informaţii americane consideră că regimul comunist de la Beijing a încercat în mod deliberat să ascundă amploarea focarului, sugerând că decizia Beijingului de a sfârşi perioada de carantină este probabil prematură, acesta fiind şi motivul pentru care autorităţile pendulează între două abordări - învinovăţirea străinilor pentru aceste noi cazuri „asimptomatice” sau afirmă pur şi simplu că „au uitat” să le numere.
Scandalul nu este nou, existând analişti şi epidemiologi care, încă de la începutul focarului, au atras atenţia asupra faptului că datele Chinei par false.
Cu toate acestea, raportul dă oficial undă verde Casei Albe să pună lupa asupra muşamalizării dimensiunii focarului de către Partidul Comunist Chinez, şi semnalează că Administraţia Trump se pregăteşte să adopte o linie mai dură faţă de regimul comunist.
Conform Bloomberg:
China a ascuns amploarea focarului de coronavirus în ţară, raportând un număr mult mai mic de cazuri şi de deces înregistrate, a concluzionat comunitatea americană de informaţii într-un raport clasificat trimis la Casa Albă, potrivit afirmaţiilor făcute de trei oficiali americani.
Oficialii au solicitat să se păstreze anonimatul, deoarece raportul este secret şi au refuzat să detalieze conţinutul acestuia. Dar au spus că statistica oficială chineză cu privire la cazuri şi decese este în mod intenţionat incompletă. Doi dintre oficiali au declarat că raportul concluzionează că statistica publicată de China este falsă.
Raportul a fost primit de Casa Albă săptămâna trecută, a precizat unul dintre oficiali.
China a raportat public doar aproximativ 82.000 de cazuri şi 3.300 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Aceasta se compară cu peste 189.000 de cazuri şi peste 4.000 de decese în Statele Unite, care are cel mai mare focar raportat public din lume.
Beijingul a încercat să convingă poporul chinez că virusul a fost creat şi răspândit de către armata americană, o „teorie a conspiraţiei” care a fost girată de guvern şi răspândită prin intermediul canalelor de presă controlate de Partidul Comunist Chinez, un tip de război informaţional la nivel avansat conceput pentru a distrage atenţia de la posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez de arme biologice sau, să fie "un produs al evoluţiei", aşa cum încearcă o mulţime de cercetători şi publicaţii să convingă în ultimele zile.
Minciunile Chinei au fost expuse în dese rânduri, de exemplu ancheta efectuată de reporteri Epoch Times la centrele de cremare din oraşul Wuhan, sau ştirile publicate de revista Caixin despre livrările de urne în Wuhan, care pun la îndoială cifrele oficiale ale deceselor stipulate de Partidul Comunist.
Unele documente scurse au sugerat că numărul real al Chinei ar fi de 52 de ori mai mare decât ceea ce a permis Beijingul să fie raportat.
Decizia preşedintelui Trump de a face referire la virus folosind sintagma „virusul chinez” a fost agravantă pentru Beijing, deoarece a împiedicat efortul regimului comunist de a convinge oamenii că virusul a fost creat în America.