Facebook acuzat că ar susţine o controversată lege Big Brother

Facebook a fost acuzat că a oferit pe ascuns sprijin politic unei controversate legi privind securitatea cibernetică, despre care activiştii care militează pentru respectarea drepturilor în domeniul digital susţin că va intensifica supravegherea cetăţenilor de către stat.
Jonathan Zhou
30.10.2015

alte articole

(www.newstimisoara.ro)
Jonathan Zhou
30.10.2015

Grupul online Fight for the Future a acuzat reţeaua socială Facebook că susţine în secret Cybersecurity Information Sharing Act (CISA), conform mai multor surse nenumite de la Capitol Hill. Grupul a mai susţinut că lobbistul şef al Facebook în Senat, Myriah Jordan, a fost până în 2011 consilier general al senatorului Richard Burr, un susţinător al CISA.

Administraţia americană a propus în ultimii ani asemenea proiecte legislative - numite CISPA, SOPA sau PIPA. CISA (Cybersecurity Information Sharing Act), îşi propune oficial să permită companiilor să schimbe informaţii în timp real pentru a preveni atacuri cibernetice. Dar criticii săi afirmă că legea este un check în alb pentru supraveghere în masă - sub umbrela securităţii cibernetice.

“Mai multe surse de la [Capitol] Hill au raportat că Facebook este o companie hi-tech care face lobby în favoarea CISA , şi mai multe agenţii guvernamentale au auzit de la Facebook că ei susţin CISA”, a scris Jeff Lyon de la Fight for the Future într-o postare pe Reddit, adăugând că nu are acceptul pentru a dezvălui numele surselor.

Acuzaţia a fost mediatizată de fostul contractor NSA Edward Snowden, care a comentat duminică acea postare cu cei aproximativ 1,5 milioane de susţinători ai săi pe Twitter.

Senatul SUA a votat săptămâna trecută cu 83 de voturi la 14 în favoarea suspendării dezbaterilor privind amendamentele pentru CISA, iar marţi, 27 octombrie, a adoptat proiectul de lege. Camera Reprezentanţilor deja a adoptat proiectul, iar Casa Albă şi-a oferit aprobarea tacită în cadrul unei declaraţii în luna august.

Înaintea votului dat marţi din Senat, mai multe companii hi-tech şi grupuri de activişti şi-au intensificat eforturile pentru a se opune proiectului, susţinând că acesta va extinde mult puterea NSA şi a altor agenţii federale în vederea monitorizării cetăţenilor ţării.

Facebook a negat că a făcut lobby în favoarea CISA, dar a refuzat de asemenea să se declare public ca fiind pro sau contra acestei legi.

Totuşi, Facebook este o membră a Computer and Communications Industry Association, care a declarat că, deşi susţine “un sistem mai robust prin care guvernul şi sectorul privat să poată împărtăşi date privind eventualele ameninţări”, totuşi nu este “capabil să susţină CISA aşa cum este scrisă această lege în prezent”.

CISA este descris de susţinătorii săi ca o legislaţie ce va "îmbunătăţi" şi mai mult "securitatea cibernetică" prin încurajarea schimbului de informaţii între agenţiile guvernului şi companiile private.

Criticii, totuşi, susţin că legea merge prea departe şi va acorda companiilor imunitate în cazul în care acestea îşi vor încălca propriile politici de intimitate şi vor împărtăşi informaţii cu guvernul.

Clauzele extinse ale proiectului de lege privind imunitatea, definiţiile vagi şi puterile agresive date spionajului guvernamental se combină pentru a transforma acest proiect de lege într-unul de supraveghere, dar deghizat”, a susţinut Electronic Frontier Foundation într-o declaraţie făcută săptămâna trecută.

Mai mult, Electronic Frontier Foundation susţine că legea va permite companiilor să ofere informaţii către Departamentul de Securitate Internă fără a mai fi nevoie de un mandat judecătoresc în acest sens, adăugând că departamentul va fi forţat la rândul său să împărtăşească astfel de informaţii cu NSA şi alte agenţii federale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor