Big Brother pregăteşte glume sinistre: FBI şi DOJ doresc ca firmele de hi-tech să renunţe la criptarea integrală a informaţiilor

(Brendan Smialowski / Getty Images)

Companiile hi-tech americane ar trebui să păstreze accesul la informaţiile criptate ale clienţilor lor, în loc să ofere o criptare integrală, pentru a pune la dispoziţia poliţiei instrumentele de care aceasta are nevoie pentru a investiga crime şi activităţi teroriste, au declarat doi oficiali seniori americani, conform website-ului PC World.

Departamentul american al Justiţiei (DOJ) şi FBI nu urmăresc o nouă legislaţie prin care să ceară companiilor hi-tech să se conformeze cu cererile din mandate, cel puţin pe moment, şi nu doresc ca firmele să construiască "intrări prin spate" în programele de criptare, care să ofere agenţiilor acces direct la comunicaţii şi informaţii stocate pe smartphone-uri, a declarat Sally Quillian Yates, viceprocuror general în cadrul DOJ.

În schimb, DOJ şi FBI propun ca firmele şi companiile hi-tech şi de comunicaţii să păstreze un acces intern la informaţiile criptate, astfel încât să se poată conforma mandatelor de percheziţie emise de tribunale, a declarat Yates miercuri în faţa Comitetului Juridic al Senatului. Câteva companii hi-tech deja păstrează un oarecare acces la datele criptate ale clienţilor, a adăugat ea.

O legislaţie ar putea fi în cele din urmă necesară, dar DOJ doreşte acum o conformare voluntară din partea companiilor hi-tech, a declarat ea.

Cu noile serviciile de criptare oferite de companiile hi-tech, “informaţia critică devine, de fapt, intangibilă în faţa mandatelor”, a declarat Yates. “Noi creăm zone de siguranţă unde criminalii şi teroriştii periculoşi pot opera şi evita detectarea.”

O încercare recentă din partea companiilor hi-tech de a implementa o criptare integrală, parţial ca răspuns la rapoartele legate de programele de supraveghere în masă, a forţat DOJ şi FBI să manifeste temeri că agenţiile de aplicare a legii vor “merge pe întuneric” atunci când vor investiga crime şi infracţiuni. În septembrie 2014, directorul FBI James Comey Jr. a contestat deciziile companiilor Apple şi Google de a include criptarea informaţiilor în sistemele de operare ale smartphone-urilor lor.

Grupul terorist Statul Islamic a folosit criptarea datelor, a declarat Yates. Statul Islamic realizează primul contact cu numeroşi potenţiali recruţi pe Twitter, unde grupul are aproximativ 21.000 de susţinători la feed-ul său în limba engleză, şi apoi continuă comunicaţiile cu aceştia pe serviciul de mesagerie criptată, a declarat ea.

Companiile hi-tech americane ar trebui să fie capabile să găsească o cale prin care să permită accesul agenţiilor de aplicare a legii la datele criptate şi în acelaşi timp să ofere o mare parte din beneficiile de securitate şi intimitate ale criptării, a declarat Comey. “Uneltele care ni se cer să le folosim sunt tot mai ineficiente în activitatea noastră la nivel naţional şi în activitatea noastră criminală”, a declarat el. “Eu nu vin cu o soluţie – este o problemă foarte, foarte dificilă”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe