Compania-stat tot mai vizibilă. Marina SUA testează cel mai recent robot militar de la Google

Roboţi militari patrupezi, dezvoltaţi de companii aflate sub controlul firmei Google
Roboţi militari patrupezi, dezvoltaţi de companii aflate sub controlul firmei Google (Captură Youtube)

Cea mai recentă versiune a unui robot patruped de luptă de la Boston Dynamics, constructorul de roboţi militari deţinut de Google X, a fost testat de Marina SUA săptămâna trecută.

Spot cântăreşte aproximativ 70 kg, funcţionează cu energie electrică şi se deplasează pe patru picioare hidraulice. Robotul este controlat wireless de către un operator ce se poate afla la o distanţă de până la 500 de metri, conform website-ului PC World.

Robotul a fost supus unor teste şi încercări la baza marinei din Quantico în Virginia, ca parte a unor evaluări efectuate de Marina SUA asupra viitoarei utilizări militare a tehnologiei robotice. Într-o serie de misiuni, robotul a fost evaluat pe un teren variat care a inclus dealuri, zone împădurite şi zone urbane.

Spot este ultima versiune dintr-o linie de roboţi dezvoltată de Boston Dynamics. Comparativ cu versiunile anterioare – LS3 şi Big Dot – Spot este mai agil şi mai silenţios.

Armata SUA este interesată de utilizarea roboţilor în timpul luptelor, deoarece aceştia pot fi trimişi cu mai multă încredere în situaţii periculoase, fără teama pierderii de vieţi omeneşti.

Într-unul dintre testele de la Quantico, robotul a fost trimis într-o clădire înaintea soldaţilor Marinei pentru a cerceta locul şi pentru a identifica inamici sau diverse ameninţări.

Pe lângă tehnologia sa robotică, Spot include un mic senzor laser LIDAR (Light Detection And Ranging), care este similar cu senzorul instalat pe capota maşinilor automate (fără şoferi) de la Google.

Testele au fost desfăşurate de către Marine Corps Warfighting Lab şi Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), care au finanţat Boston Dynamics pentru a efectua cercetări şi pentru a construi roboţii.

În trecut, armata americană a discutat despre utilizarea acestor tipuri de roboţi pentru a însoţi soldaţii pe câmpul de luptă sau pentru a se îndrepta spre locaţii dinainte programate cu echipamente grele pe spate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.