Exploatările de gaze din Marea Neagră. Zuckerman avertizează că ne putem aştepta la sabotaje / Cum au fost ajutaţi ruşii din interior

România se poate aştepta la sabotaje ruseşti atât în plan legislativ, cât şi la sabotaje fizice în legătură cu exploatările de gaze de la Neptun Deep, opinează fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman într-un amplu interviu acordat Epoch Times. Aceste exploatări ar transforma România într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din Uniunea Europeană şi ne putem aştepta ca ruşii să pună beţe în roate prin ORICE mijloace, avertizează Zuckerman.
Rusia nu vrea o Românie dezvoltată economic şi militar la aceeaşi nivel ca Polonia care să fie în coasta lor, nu le-ar plăcea. "Asta e în opinia mea cea mai mare motivare pentru ruşi să intre aici şi să facă tot ce pot ca să pune beţe în spiţe şi folosesc multe metode în opinia mea: politice, spionaj, multe lucruri", a opinat Zuckerman.
Fostul ambasador a mai subliniat faptul că de mai mulţi ani, exploatările de gaze din Marea Neagră şi în genere independenţa energetică a României, dezvoltarea sectorului energetic par a fi sabotate de ruşi cu ajutor din interior:
"Eu cred că cineva căruia îi pasă de România trebuie să se uite la lucrul ăsta şi să cureţe (de cozi de topor ruseşti n.r.) toate agenţiile astea de la Guvern, toate ministerele de la Guvern, trebuie ca Guvernul României să facă ce-i bine pentru România, nu să facă ce-i bine pentru Rusia", transmite el.
Redăm fragmentul relevant din interviu. Interviul integral va fi publicat în partea a doua a zilei.
Reporter: În 2027, ar urma să înceapă exploatările la Neptun Deep în Marea Neagră, exploatări care ar duce România, poate alături de Norvegia, printre principalii furnizori de energie în întreaga Europă, şi ar face o concurenţă Federaţiei Ruse. Ne putem aştepta la încercări de sabotaj, mă refer atât fizice, cât şi legislative? Chiar dumneavoastră vorbeaţi recent de "cozile de topor" ruse din ANRE. Ce anticipaţi?
Zuckerman: Da. Aveţi completă dreptate. Orice e posibil aici. Şi întrebarea pe care o am eu, mai ales în ziua de astăzi, când vedem preţul pentru energie care tot urcă, în sus şi în sus, de ce după atâţia este numai o companie care extrage gaz din Marea Neagră? Şi România are cele mai mare rezerve de gaz din Marea Neagră.
De ce e numai o companie? De ce a fost Chevron dat afară? De ce a fost Exxon dat afară? De ce n-au fost licitaţii pentru alte câmpii? De exemplu, Carlyle şi Black Sea Oil and Gas, aveau altă câmpie mai mică pe care au luat-o la o licitaţie acum 7-8 ani, nu mai ţin minte exact. Şi nu li s-a dat voie să facă sonde acolo. De ce? Toate acestea trec prin ANRE. De ce a spus ANRE nu? Ultima licitaţie pentru o câmpie nouă în Marea Neagră a fost acum mulţi ani. Cum să dezvolţi?
De ce au fost închise minele în România?
Reporter: Care e răspunsul pe care vi l-aţi dat dumneavoastră? Sunteţi un om foarte bine informat. Sunt convinsă că întrebările acestea n-au rămas doar aşa retorice în mintea dvs. Ce răspunsuri v-aţi dat, dacă ni le puteţi împărtăşi?
Zuckerman: Eu cred că sunt cozi de topor ruseşti. Unii care poate sunt idioţi utili, alţii care poate sunt plătiţi, alţii care poate sunt puşi la cale din alte motive politice. Nu ştiu.
Dar eu cred că cineva căruia îi pasă de România trebuie să se uite la lucrul ăsta şi să cureţe toate agenţiile astea de la Guvern, toate ministerele de la Guvern, trebuie Guvernul României să facă ce-i bine pentru România, nu să facă ce-i bine pentru Rusia.
Gândiţi-vă la un lucru. Gândiţi-vă cât de puţin le-ar plăcea ruşilor să aibă o Românie care e dezvoltată economic şi militar la aceeaşi nivel ca Polonia, care să fie în sudul ruşilor. Nu le-ar plăcea. Şi aşa că asta e în opinia mea cea mai mare motivare pentru ruşi să intre aicea şi să facă tot ce pot ca să pune beţe în spiţe şi folosesc multe metode în opinia mea: politice, spionaj, multe lucruri.
Reporter: Şi totuşi suntem, exact cum spuneam mai devreme, o ţară fără spioni şi fără trădători, că n-avem dosar, avem dosarul generalului acela de 101 ani şi cam atât.
Ne putem aştepta, referitor la Marea Neagră, inclusiv la sabotaje fizice, că tot vorbeaţi de atacuri kinetice?
Zuckerman: Eu, când vine vorba despre ruşi şi la chinezi, în opinia mea orice e posibil. Nu vreau să spun că m-aştept la aşa ceva, dar clar că e posibil. Au fost acte de sabotaj în Cehia la fabrici de armamente, au fost lucruri similare în multe ţări europene până acum.
Reporter: Cum ne putem proteja?
Zuckerman: Cel mai bun lucru să te protejezi e să ai un guvern corect fără influenţă externă de la ruşi, de la chinezi şi să faci cât se poate. Din păcate, nimic nu e sigur 100% dar e mai bine decât alternativa. Eu am spus de când eram ambasador că Revoluţia nu s-a terminat în România.