Generalii SRI (r) Coldea şi Dumbravă, acuzaţi de DNA că ar fi orchestrat o reţea de influenţă şi filaje pentru favorizarea clienţilor

Florian Coldea (Captura video)
D.B.
04.07.2025

Procurorii DNA îi acuză pe generalii SRI (r) Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, alături de avocatul Doru Trăilă, de constituirea unui grup infracţional organizat pentru comiterea unor fapte de corupţie, spălare de bani şi exercitarea fără drept a unei profesii, informează G4Media.

Potrivit rechizitoriului, Coldea ar fi fost „liderul incontestabil al grupului”.

Gruparea ar fi operat prin firme de consultanţă şi contracte fictive, exercitând influenţă asupra unor magistraţi şi folosind societăţi de investigaţii pentru filaje şi culegere de informaţii despre avocaţi, magistraţi şi oameni de afaceri. În cazul Alpha SPV SRL, de exemplu, s-ar fi efectuat activităţi de monitorizare privind „avocaţi, magistraţi, oameni de afaceri”.

Judecătorul Alexandru Bleoancă de la Curtea de Apel Galaţi a declarat la DNA că avocatul Doru Trăilă l-a contactat înaintea unui termen dintr-un dosar: „Formularea domnului avocat Trăilă a fost una generică, însă discuţia s-ar fi putut duce spre o cumpărare de influenţă, motiv pentru care [...] am evitat orice alte discuţii cu referire la acest dosar”.

"Inculpatul Trăilă Doru-Florel beneficia, de asemenea, de o aură de persoană influentă în sistemul judiciar prin cooptarea unor avocaţi aflaţi în legături de rudenie cu magistraţi, prin legătura cu magistraţi ce i-au fost elevi sau pe care i-a cunoscut în perioada stagiului de practică. Aceste legături rezultă din cererile de abţinere formulate de magistraţi în dosarele instrumentate, însă relevant este faptul că inculpatul Trăilă Doru-Florel nu a beneficiat doar de o aparentă influenţă, ci chiar a încercat să îşi exercite influenţa asupra magistraţilor, sens în care magistratul Bleoancă Alexandru de la Curtea de Apel Galaţi, fiind audiat în calitate de martor în prezenta cauză, după ce a povestit modul în care a fost abordat de către inculpatul Trăilă Doru-Florel şi contextul în care a fost contactat, a precizat: 'Formularea domnului avocat Trăilă a fost una generică, însă discuţia s-ar fi putut duce spre o cumpărare de influenţă, motiv pentru care, aşa cum am arătat, am evitat orice alte discuţii cu referire la acest dosar'”, se arată în rechizitoriul generalilor SRI, potrivit G4Media.ro.

La rândul său, primarul din Rovinari, Robert Filip, a afirmat că Dumbravă i-ar fi spus că se consultă cu foşti procurori DNA: „Serviciile de consultanţă pe care le prestează dumnealor nu ar fi ieftine, că dânşii lucrează cu foşti angajaţi din sistemul judiciar, cu foşti procurori DNA [...]”.

Schema infracţională descrisă de DNA presupunea atragerea de clienţi cu probleme juridice, disimularea activităţilor ilegale prin contracte de consultanţă, exercitarea de influenţă asupra instanţelor şi utilizarea de firme de investigaţii pentru presiuni indirecte.

Procurorii notează că „probele administrate în cauză dovedesc în mod indubitabil că asocierea a avut la bază o structură ierarhică şi un plan de acţiune determinat”.

Cătălin Hideg, om de afaceri şi denunţător, a susţinut că i s-au cerut 600.000 de euro „pentru optimizarea” unui dosar. Din această sumă, 80.000 de euro ar fi ajuns la Coldea şi Dumbravă, 20.000 la Trăilă.

Coldea a respins acuzaţiile şi a pus scandalul pe seama unor campanii de presă orchestrate, în opinia sa, de Sebastian Ghiţă, Dan Voiculescu şi Maricel Păcuraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor